Text: -A A +A
Четете още: България

От същото право ще се ползва и победителят от републиканската олимпиадата по български език и литература в Молдова

[АРХИВ]

От същото право ще се ползва и победителят от републиканската олимпиадата по български език и литература в Молдова

Ежегодно България ще приема за обучение в държавен ВУЗ първенците на випуска на Българския теоретичен лицей „В. Левски” в Кишинев, колежа „Св. Св. Кирил и Методий” в Тараклия и Музикалния колеж в с. Твърдица. От същото право ще се ползва и победителят от републиканската олимпиадата по български език и литература в Молдова. Студентите ще се обучават без да заплащат такси. Предложението е залегнало в проекта на протокол за сътрудничество министерствата на образованието и науката на двете страни за периода 2008-2010 г.

Предвижда се също България ежегодно да осигурява на молдовски граждани от българска народност места за пълен срок на обучение в държавни ВУЗ-ове, като подборът на кандидатите ще се извършва от съвместна българо-молдовска комисия.

Документът регламентира изпращането на основата на взаимен обмен на студенти, докторанти, специализанти и изследователи както за придобиване на образователно-квалификационна степен, така и за частичен срок на обучение. Освен това, при заявка на молдовската страна България ще изпрати преподаватели в училищата, в които обучението се провежда на български език. Обучението по български език и култура ще се стимулира и чрез организиране на семинари, летни лагери, подпомагане с методическа и художествена литература.

В протокола са уредени и изискванията за подбор и изпращане на студентите, докторантите, преподавателите и научните изследователи. Включени са клаузи относно медицинското обслужване, правото на стипендия и общежитие и т. н.
Подобен протокол, според който украински граждани от български произход ще се обучават в страната ни, беше одобрен от правителството през лятото.

Четете още: България
Прочетено: 396 пъти Източник на статията: insurance.bg | 21.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!