Text: -A A +A
Четете още: България

Около 20% от хората, които са емигрирали, ще се върнат в България в обозримо бъдеще.

[АРХИВ]

Около 20% от хората, които са емигрирали, ще се върнат в България в обозримо бъдеще. Това заяви социологът Кольо Колев, позовавайки се на данните на социологическо изследване на агенция “Медиана” на тема “Миграция, емиграция, работна заплата и скрити плащания”.

По думите на социалния министър Емилия Масларова, 52% от сънародниците ни в Испания не упражняват своята професия, а друга, изискваща много по-ниско образователно ниво. Това са изводите след проведената в събота в Мадрид първа информационна трудова борса за българи в чужбина. Нашите сънародници вече не са така категорични, че няма да се върнат в България. При определени условия те са готови да го направят веднага, уточни тя. Според Масларова, основните им желания се свеждат до добро заплащане, осигуровки и възможност за развитие. Повечето се страхуват от нарастващите съкращения в Испания.

Повече от 200 намиращи се в Испания българи са присъствали в събота на откриването на първата информационна трудова борса за наши сънародници в чужбина, организирана от Министерството на труда и социалната политика в Мадрид. България е страна с положителни темпове на развитие и прави всичко възможно, за да създаде условя за завръщането на онези емигранти, които са мотивирани да живеят и работят в родината си и които вече изпитват трудности да работят в чужбина, каза министър Емилия Масларова при откриването на борсата.

Девет български работодатели и няколко испански фирми с офиси у нас представиха дейността си и предложиха на участниците конкретни оферти за работа в строителството, машиностроенето и леката промишленост. Над 30 вида позиции за производствения сектор, информатика, финанси, търговия, общи работници обявиха “Кока Кола ХБХ България” АД. “Бестехника ТМ Радомир” ПАД посочи, че изпитва нужда от квалифицирани и общи работници със специалностите машинни инженери, заварчици, крановици, шлосери по поддръжка и ремонт, оператори за металообработващи машини и др. „Главболгарстрой” АД, ЗСК „Боруй” АД, „Джоб сити” ЕООД, „Строителен пазар” ЕАД се фокусираха върху търсенето на кадри в областта на строителството – позиции на средно управленско ниво и за работници с техническо образование и квалификация. Фирмите „Адеко” България, „Франц Мари” ЕООД и „Джоб сити” представиха възможности за работа в сектор фармация, информатика, финанси и право, информационни технологии, администрация и индустрия, инженерни дейности, шивашко производство и туризъм. Испанската фирма Армацентро търси специалисти за предстоящото изграждане на Дунав мост 2. От своя страна присъстващите проявиха интерес към секторите строителство, социални дейности, услуги, администрация, шофьори.

В България има трайна тенденция на устойчива заетост, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров. Той представи Националната стратегия по миграция на България и подчерта приоритетното създаване на условия за завръщане на българите от чужбина и едва след това отварянето на българския трудов пазар за чужди граждани.
Димитров постави акцент върху категоричната позиция на българското правителство за преоценка на преходния двугодишен период за реализиране на основното право за свободното движение на хора в ЕС. За България този период изтича в края на 2008 г. и ние ще продължим да настояваме за реализацията на свободното движение на български граждани, заяви зам.-министърът. България никога не е разполагала с толкова голям ресурс за адаптиране, подготовка и квалификация на хората, добави той и запозна присъстващите с програмите за подобряване или придобиване на нова квалификация, както и с възможността при отварянето на новите грантови схеми по ОП “Развитие на човешките ресурси” от 1 януари 2009 г. за кандидатстване с проекти за стартиране на самостоятелна стопанска дейност.

Четете още: България
Прочетено: 548 пъти Източник на статията: insurance.bg | 19.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!