Text: -A A +A
Четете още: България

На шест месеца се съкращава срокът, в който безработните лица в трудоспособна възраст ще получават социални помощи. Досега той беше 1 година.

[АРХИВ]

На шест месеца се съкращава срокът, в който безработните лица в трудоспособна възраст ще получават социални помощи. Досега той беше 1 година.

С промяната в Закона за социално подпомагане кабинетът цели максимално да се ограничат възможностите за упражняване на професията “социално слаб”. По този начин ще се засили социалната справедливост в сферата на подпомагането, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Мярката не засяга някои категории лица, които поради обективни причини са възпрепятствани да се включат активно в пазара на труда. Това са майки или бащи, полагащи грижи за деца до 3-годишна възраст, бременните жени след третия месец на бременността им, лицата с трайни увреждания или установена временна неработоспособност за повече от 20 дни в месеца, лицата, които полагат грижи за болен член на семейството, роднина или лице с трайно увреждане, както и хората с тежки психически заболявания.

Изменението е стъпка в посока максимално активизиране на безработните, стимулиране на тяхната инициатива, на личната им отговорност за придобиване и повишаване на квалификацията им, включване в курсове за ограмотяване и обучение.

Това ще доведе до повишаване на конкурентоспособността им на пазара на труда и ще се създадат реални условия за включването им в него. Мярката ще спомогне и за повишаване на доходите на семействата и намаляване на зависимостта от системата за социално подпомагане.

Правителството е одобрило и предложената еднократна помощ в размер на 50 лв. към пенсиите за месец ноември, съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на пресконференция в Министерски съвет.

Всички пенсионери, които имат пенсия до 113.49 лв. и не получават друга пенсия, ще получат еднократно с пенсиите си за ноември още 50 лв., което е инфлационна добавка. Добавката ще получат общо около 350 000 души.

Четете още: България
Прочетено: 591 пъти Източник на статията: expert.bg | 16.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!