Text: -A A +A
Четете още: България

78 млн. души или 16% от населението на Европа и 19% от децата са изложени на риск от бедност

[АРХИВ]

78 млн. души или 16% от населението на Европа и 19% от децата са изложени на риск от бедност, съобщи Европейската комисия. В навечерието на Международния ден за ликвидиране на бедността се провежда среща на високо равнище на министри от целия Европейски съюз. Тя е посветена на борбата срещу бедността и насърчаването на социалното приобщаване. 2010-та ще бъде Европейската година за борба срещу бедността и социалната изолация, а днешната среща в Марсилия, Франция, отбелязва началото на приготовленията из цяла Европа.

Изложени на риск от бедност се смятат хората, които живеят с доход, по-нисък от 60% от средния доход на домакинство в тяхната страна. Ако се имат предвид последните данни на КНСБ за средния доход на глава населението в страната – 510 лв., става ясно, че обедняващи в България са хората с доход равен на 60% от това средно ниво или с под 306 лв. на човек.
По данни на Евробарометър от февруари-март 2007 г. 70% от българите са с финансови трудности (на границата на обедняването, обедняващи или обеднели).

След тези данни не е чудно, че хората у нас, които сами се причисляват към обедняващите, са повече от преценката на ЕС. 80% от населението на страната сами се смятат за обедняващи.

В България и Румъния, където обедняващите са най-многобройната част от населението, е и най-разпространено възприятието, че да имаш добра работа е най-важното нещо, определящо добрия живот на човека, което също едва ли е чудно, като се има предвид че 1/3 от населението у нас живее с по-малко от 5 евро на ден според КНСБ. В по-богатите страни много по-важен залог за добър живот е успешната връзка, което важи в особено голяма степен (48%) за финландците.

Комисарят по социалните въпроси Владимир Шпидла заяви: „Европа е един от най-богатите региони в света и въпреки това 78 милиона души живеят в риск от бедност. Това е абсолютно неприемливо. Трябва да направим повече и да променим подхода си. Европейският съюз, националните правителства и гражданите могат и трябва заедно да предприемат действия за ликвидиране на бедността. Осем години след първата европейска стратегия за социално приобщаване е време да препотвърдим ангажираността на ЕС за тази важна цел. През цялата 2010 г. в ЕС ще се провеждат събития, показващи различните лица на бедността и социалната изолация в Европа.“

Четете още: България
Прочетено: 459 пъти Източник на статията: insurance.bg | 16.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!