Text: -A A +A
Четете още: България

Недостатъчното ниво на заплащането в държавната администрация (ДА) е най-неудовлетворителният аспект от работата на държавните служители.

[АРХИВ]

Недостатъчното ниво на заплащането в държавната администрация (ДА) е най-неудовлетворителният аспект от работата на държавните служители.

Това е и най-стресиращият фактор за повечето от тях, сочи проучване на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), информира на агенция Фокус.

Според изследването 75 % от служителите напускат администрацията заради ниското заплащане.

Административното ведомство направи днес публично представяне на резултатите от две проучвания за управлението на човешките ресурси в ДА, реализирани по проект на МДААР по Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК). Бюджетът по проекта е малко под 2 млн. лв.

Проучванията са направени в две области: първото – за текучеството, условията на работа и мотивацията на служителите в ДА, а второто – за потребностите от обучение на служителите в звената по управление на човешките ресурси и на ръководителите на ДА.

Според първото проучване – факторите, които водят до стрес и натоварване на служителите, са натовареността на работния процес и високото напрежение на работното място. Тези фактори стоят и в основата на решението за напускане на структурите на ДА, обясни Юлиан Добрев, директор на проучването от “Прагматика”, изпълнител на проучването.

По думите му всеобщо е мнението на служителите, че организацията на работния процес е добра, над 95 % от изследваните декларират, че има добър работен процес.

От друга страна, обаче натоварването на служителите води до стресови ситуации. Над 90 % от изследваните смятат, че натовареността е голяма.

Според изследваните – напрежението се появява, защото показателят “възнаграждение на служителите” оказва индиректно влияние върху самочувствието и мотивацията им. Задълженията са твърде много понякога, а времето, за което трябва да бъде свършена работата, е малко.

Над 1/4 от служителите се чувстват не добре оценени. Понякога неяснотата на поставените задачи води до напрежение и натоварване.

Допълнителни фактори на напускането на служителите са монотонността на работния процес и неясните длъжностни характеристики, както и лоши взаимоотношения с колегите.

Текучеството на служителите е по-малко в по-малките населени места в сравнение с по-големите градове.

По повечето показатели обаче служителите в ДА декларират висока удовлетвореност на работата си.

Четете още: България
Прочетено: 358 пъти Източник на статията: actualno.com | 19.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!