Text: -A A +A
Четете още: България

Четирима мениджъри от България спечелиха участие в 10-месечна конкурсна програма, която предлага задълбочено езиково обучение и практика в Китай, съобщиха от програмата за сътрудничество между Евро

[АРХИВ]

Четирима мениджъри от България спечелиха участие в 10-месечна конкурсна програма, която предлага задълбочено езиково обучение и практика в Китай, съобщиха от програмата за сътрудничество между Европейската комисия и Китай.

Финансираната от Европейската комисия десет месечна програма предлага на базираните в ЕС компании възможността да превърнат чрез обучение своите служители в квалифицирани експерти по китайския пазар. Те ще могат да приложат новопридобитите умения и контакти за развиване на бизнес с Китай.

Този месец стартира и периодът за подаване на молби за програмата МЕТР през 2009 г.

Мира Лиолева, която работи в сферата на транспорта и логистиката, очаква да придобие опит от МЕТР. “Много съм щастлива, че успях да представя убедително пред журито своя бизнес план. От октомври ще се потопя изцяло в дълбините на китайския език и култура и ще имам още по-голяма възможност да разбера от първа ръка китайския начин за правене на бизнес. Моята цел е през предстоящите 10 месеца да придобия достатъчна компетентност за развиване на бизнес в Китай.”

Дългосрочната цел на МЕТР е да усъвършенства и значително да подобри отношенията между ЕС и Китай чрез обмяна и икономическо сътрудничество.

“Въпреки широкия отглас, който Китай получи във връзка с провеждането на олимпийски игри в Пекин, страната и нейната бизнес култура остават непознати за повечето европейски мениджъри. За постигането на успех в Китай са необходими задълбочени познания за икономиката, културата и бизнес етиката. МЕТР предлага на кандидатите именно това. В същото време програмата служи като платформа за срещи между европейци и китайци и установяване на дългосрочни отношения – основен фактор за успешен бизнес в Китай”, коментира “Щефан Хел, ръководител на група в Пекин.

Освен организацията на целия престой, Европейската комисия ще покрие и всички учебни такси. МЕТР ще осигурява на участниците месечна сума за режийни разходи (около 1,000 Евро). След завършване, всички участници получават официална диплома, подписана от Посланика на ЕС в Китай.

Програмата METP представлява четиригодишна инициатива на Европейската комисия и китайското правителство и е разделена на четири етапа, всеки от които трае десет месеца. Етап 3 започва през октомври 2008 г.

Крайният период за подаване на молби за 4 етап е 4-ти януари 2009 г. Кандидатите не трябва да владеят, или трябва да владеят в минимална степен китайски език, да са на възраст между 26 и 40 години и да имат поне пет години трудов стаж. Те трябва да представят атрактивен бизнес план за времето на своя престой в Китай. Тези от тях, които успеят да защитят пред европейското и китайско жури осъществимостта на своя бизнес план, ще получат покана за лично интервю в центъра за оценка в Брюксел или Пекин през 2009 г.

Четете още: България
Прочетено: 473 пъти Източник на статията: expert.bg | 01.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!