Text: -A A +A
Четете още: България

От началото на годината до сега 1200 медицински сестри са заминали да работят в чужбина, съобщи председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова.

[АРХИВ]

От началото на годината до сега 1200 медицински сестри са заминали да работят в чужбина, съобщи председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова. По думите й на България й трябват 60 000 сестри, а в момента в страната работят едва 30 000.

Най-много сестри заминават да работят в Англия, Испания и Гърция, заради ниското заплащане в България, обясни професор Маркова. 500 са местата за прием в българските университети за сестринство, но много от тях остават незаети. Много малко кандидат – студенти пишат на първо място в желанията си сестринството, обясни Маркова и даде пример със София:

„Миналата година тези 25, които от 100 места кандидатстваха по първо желание да учат и плащат като медици, казаха „ние правим тази инвестиции, защото веднага заминаваме, ние няма да стоим тук за 300-400 лв., заминаваме, там където ще получаваме 1000 евро”, каза Станка Маркова.

От асоциацията съобщиха, че са направили опит да привлекат медицински сестри от Македония, но там средната заплата била 400 евро и нямало желаещи. Маркова съобщи, че в болницата в Ботевград медицинските сестри не са получавали 3 месеца заплати. Ето защо вчера са искали да си подадат молбите за напускане. От асоциацията поискаха да се създадат медицински професионални училища след десети клас.

Съсловната организация вече е член на Международния съвет на сестрите. В съвета не се толерира политиката на свободно движение на хора по отношение на сестринския персонал, каза Милка Василева, зам.-председател на БАПЗГ. „Ето защо сега основна задача пред БАПЗГ и пред страната ни като цяло е обучението на медицинските сестри и задържането им в България”, обясни тя.

Четете още: България
Прочетено: 454 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 22.08.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!