Text: -A A +A
Четете още: България

“Сериозен ще бъде проблемът с безработицата у нас”, прогнозира проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт при БАН.

[АРХИВ]

“Сериозен ще бъде проблемът с безработицата у нас”, прогнозира проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт при БАН.

“Каквито и показатели да погледнем, всички вървят надолу. Най-ясно това пролича от финансовите показатели, тъй като те съвсем пряко и директно реагират на всичко, което се случва. Много е пресилено да се говори за това, че няма да има отражение върху реалните доходи и състояние”, посочи той, информира агенция Фокус.

Според него безработицата в момента е относително устойчива, стабилна, въпреки всички условности, но за това нейно състояние има един друг феномен, който се изпуска и който ще се появи в малко по-дългосрочен план – това е различието между цените на краен потребител и на производител.

По думите на Минасян цените на производител спадат, защото това са цени на суровини и материали. Цените на суровините и материалите на международните пазари спадат и спадането на тези цени се отразява и у нас. Цените на потребителските стоки на годишна основа растат с около 4.5 – 5 %, докато цените на производител намаляват на годишна основа с около 3 %. Това различие, разтваряне на ножицата, позволява на производителите да преструктурират своите разходи, да поддържат известна излишна заетост за сметка на намалелите разходи за материали и суровини. Но това не може да става безкрайно и в един определен момент ще се усети много остро, както вече усещаме, че се проявяват такива индикации с масови уволнения.

На въпрос, колко голям може да бъде този проблем в следващите месеци на масови уволнения и растяща безработица, проф. Минасян не посочи цифри, но заяви, че перспективата е лоша и проблемът ще бъде сериозен.

По думите му – в момента, в който реалната икономика се разклаща, финансовата система не може да остане стабилна и в бъдеще ще почувстваме това по един или друг начин.

Четете още: България
Прочетено: 366 пъти Източник на статията: actualno.com | 16.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!