Text: -A A +A
Четете още: България

Младите хора у нас от 19 до 36 годишна възраст стават все по-големи песимисти. От сто младежи – нито един не казва, че ситуацията в страната е стабилна. Сигурност усещат едва 2%.

[АРХИВ]

Младите хора у нас от 19 до 36 годишна възраст стават все по-големи песимисти. От сто младежи – нито един не казва, че ситуацията в страната е стабилна. Сигурност усещат едва 2%.

Тези тревожни данни за психологическите нагласи на младите българи изнесоха учени от Института за психология към БАН. Почти 80 процента от анкетирани юноши между 16 и 21 години отговарят, че за тях не е особено важно и ценно това, че са българи.

Психолозите от БАН разполагат с подробни данни какви са нагласите сред младите още от 90-та година насам. В началото на прехода само една трета от хората на възраст между 19 и 36 години са възприемали реалността в напълно негативен план. Днес, 19 години по-късно, песимистите сред младите са два пъти повече.

“Негативните аспекти на средата са толкова силни, че те оказват доминиращо въздействие върху младите хора и доминират изцяло в представата им за реалността, в която живеем”, заяви Румяна Божинова, психолог към БАН, цитирана от bТВ.

В свободните си описания каква е реалността, почти половината я оприличават с корупцията, беззаконието и престъпността. Останалите изтъкват липсата на перспектива за развитие, потискащото социално неравенство и ниската култура.

Радващо за психолозите е това, че 60% от младежите в България осъзнават, че нещата оттук нататък и бъдещата реалност зависят изцяло от тях и имат усещане че могат да се справят по някакъв начин със ситуацията.

Родителите чувстват все по-голяма вина и отговорност за тези нелицеприятни настроения сред техните деца.
“Тази година завършиха училище родените през 90-та година – децата на прехода. Това са децата, на които ние сме огромни длъжници. Това са децата, които израснаха покрай нас, а не заедно с нас. Защото ние бяхме заети да правим кариера, да се пренастройваме, да влизаме в нови отношения, да търсим мястото си. И някак изгубихме децата си”, коментира Цвета Брестничка от Асоциация “Родители”.
Като цяло от 100 младежи 85 възприемат реалността в родината си като напрегната. 61 дават отговора – непредсказуема. Половината заключават – престъпна.

Четете още: България
Прочетено: 367 пъти Източник на статията: insurance.bg | 29.05.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!