Text: -A A +A
Четете още: България

България не бива да допусне масова безработица и фалити на важни икономически отрасли. Това призова социалният министър Емилия Масларова на конференция за заетостта по време на криза днес.

[АРХИВ]

България не бива да допусне масова безработица и фалити на важни икономически отрасли. Това призова социалният министър Емилия Масларова на конференция за заетостта по време на криза днес. Министърът посочи, че в условията на финансова дестабилизация е нормално заплатите да бъдат намалени, за да се запазят максимално работните места.

Зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков я подкрепи, като допълни, че на държавата й струва по-скъпо да плаща обезщетение за безработица, отколкото да запази поста на служителя макар и с намалена заплата. Бранков се обяви и твърдо против идеята за намаляване на осигуровките, тъй като това крие опасност от разширяване на сивия сектор. Според Бранков всеки месец фирми дават заявки за съкращения на служители в порядъка между 3000 и 6000 работници.

Над 160 предприятия вече са обявили фалит пред агенцията по вписванията, отчете Бранков.

Социалното министерство отново ще обърне специално внимание на стабилността на трудовия пазар, обеща Масларова. Следващата седмица кабинетът ще представи поредната рамка антикризисни мерки. Повечето схеми са финансирани от ЕС по програма “Човешки ресурси”. Оттам ще бъдат пренасочени около 180 000 лв., които ще осигурят запазване на работата и обучение на над 100 000 българи. Това ще стабилизира състоянието и на работещите, и на бизнеса у нас”, уточни Масларова.

Една от целите на правителството в кризата е да стартира браншовото договаряне на осигурителни вноски и заплати. “Необходимо е повишаване на осигурителния праг за различните отрасли, тъй като това ще помогне за извеждането на светло на голяма част от сивата икономика”, подчерта още социалният министър.

Четете още: България
Прочетено: 375 пъти Източник на статията: standartnews.com | 18.06.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!