Text: -A A +A
Четете още: България

Точките за пенсия остават в миналото. Вместо тях най-вероятно ще работим по-дълго, научи “Стандарт”.

[АРХИВ]

Точките за пенсия остават в миналото. Вместо тях най-вероятно ще работим по-дълго, научи “Стандарт”. Това е един от петте варианта за реформа на социалното министерство, потвърди управителят на НОИ Христина Митрева.

Консултативният съвет по пенсионната реформа към ведомството на Тотю Младенов вече е готов с разчети за ефекта от повишаването на осигурителния стаж с до 5 години. Възможно е новите правила да влязат в сила още догодина, а не през 2012 г., както предвиждаха първоначалните планове на ведомството.

Пет години повече работа, за да имаш право на пенсия. Това е един от вариантите за пенсионна реформа, които обсъждат експертите в консултативния съвет към социалното министерство.
Специалистите обаче все още не са се обединили около вдигането на пенсионната възраст.

Рано или късно обаче ще се наложи да се пенсионираме на 67 г. Това обаче едва ли ще се случи през този мандат, каза екс социалният министър Иван Нейков. Вдигането на годините за излизане в пенсия е неизбежно заради големия брой възрастни хора у нас. Въпрос на политическо решение обаче е кога ще се случи това, допълни Нейков.

Преди дни министър Тотю Младенов алармира, че 43 на сто от разходите за пенсии в бюджета се покриват от осигурителните вноски. По неговите думи осигурителната система е в сериозен риск.

В момента от консултативния съвет правят и разчетите за това откога ще се наложи изравняването на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. Със сигурност обаче от социалното министерство ще предложат нов механизъм за излизане в отдих преди натрупването на необходимия осигурителен стаж. Той ще дава възможност за пенсия до 5 години по-рано. Избралите този вариант обаче ще получават по-малко пари.

Ще се въведе и схема за бонуси за всички работещи пенсионери. Най-вероятно парите за старост ще бъдат индексирани с толкова, с колкото се намалява месечният доход на предсрочно пенсионираните.

Очаква се новите правила да започнат да действат от началото на 2012 г. От съвета обаче призовават това да се въведе и по-рано заради критичното състояние на бюджета на осигурителния институт.

Четете още: България
Прочетено: 634 пъти Източник на статията: standartnews.com | 03.05.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

NAKOI AKO ZNAE ZA RANOTO PNSIONIRVANE SAPRUGAMIE NA 47 GD I E RABOTIL PARVA KATEGORIA 15
GDINI I VTORA 10 I GO SAKRATIXA PI6ETEMI MOLA V FEIZBUKAMI ELENA_ANGELOVA67@ABV.BG…


Аз съм безработна на 55 год..никъде не искат такива хора..а как ще увеличават годините незнам..те сега не ме искат...


a tezi koito nikoga nqma da mogat da si napravqt staja na kolko godini 6te izlqzat i v1ob6te 6te izlqzat li,primerno ako sa imali 7g.staj


Добави коментар