Text: -A A +A
Четете още: България

По-голяма част от работната сила в света не се осигурява от работодателя.

[АРХИВ]

По-голяма част от работната сила в света не се осигурява от работодателя. В условията на криза броят на служителите, които са ангажирани в сивата икономика нараства, показват данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В момента в света има 1,8 млрд. нелегални работници, заяви ОИСР. Прогнозите на организацията предвиждат до 2020 г. броят им да нарасне на две-трети от работната сила в света.

Дяловете на сивата икономика са най-големи в някои от най-бедните региони по света. Например в предпустинна Африка две-трети от работните места извън земеделския сектор нямат осигуровки, законни договори и каквито и да било права.
Финансовата криза остави много хора без работа, а в развиващите се страни няма предпазни мерки срещу безработицата. Така хората са принудени да започват работа без трудов договор; без защита; с ниско заплащане; на места, където са изложени на голям риск, коментира ОИСР.

Статистиката на организацията показва, че 700 млн. работници, ангажирани в сивия сектор, живеят с по-малко от 1,25 долара на ден – линията на бедността в света, а 1,2 млрд. души печелят по-малко от 2 долара на ден.

Четете още: България
Прочетено: 344 пъти Източник на статията: insurance.bg | 08.04.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!