Text: -A A +A

Максималният осигурителен доход от 2200 лв. да бъде премахнат от догодина и по този начин да бъдат принудени българите с високи доходи да плащат повече осигуровки.

Фото: stock.xchng

Вестник 24 часа: "Мислят по-големи осигуровки за заплати над 2200 лева"

Максималният осигурителен доход от 2200 лв. да бъде премахнат от догодина и по този начин да бъдат принудени българите с високи доходи да плащат повече осигуровки. Това е един от вариантите, които се обмислят в правителството с цел осигуряване на повече приходи за Националния осигурителен институт, научи в. "24 часа".

В момента осигуровки се внасят за доходи до 2200 лв. месечно, а за горницата не се дължат. Част от предизборните обещания на БСП пък бяха максималният осигурителен доход да бъде вдигнат до 3100 лв.

Вестник Стандарт: "Чиновници вземали по 240 лв. за час "

240 лв. хонорар за участие в едно заседание на една комисия - по толкова са получавали чиновници над заплатата си от Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). Това заяви специално за "Стандарт" депутатът от Коалиция за България и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев. Сумата е получавана на момента, веднага след самото заседание, обясни той. "Лично аз не знам доколко тази информация е вярна, затова съм отправил въпрос към министъра на транспорта Данаил Папазов и очаквам да получа конкретен отговор по време на парламентарния контрол в петък", коментира още Мутафчиев.

РВД е най-богатото предприятие с най-високите възнаграждения в България, припомнят експерти. На практика то е единственото дружество у нас, заплатите в което от години са почти приравнени с тези на сродните аеронавигационни фирми в Западна Европа. Затова всяка нова власт веднага бърза да уреди свои роднини на работа там, пък дори и на смешни позиции като "оператор на копирна машина" срещу заплата над 2000 лв. Само фонд "Работна заплата" на РВД е над 5 млн. лв. месечно, които, разделени на 1300-те служители (чийто брой постоянно нараства), правят близо 4000 лв. средна заплата.

Прочетено: 2,031 пъти Източник на статията: darikfinance.bg | 10.07.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!