Text: -A A +A
Четете още: България

26 фирми ще вземат участие във варненското издание на Форум “Кариери 2009 – Добра кариера, добър живот”, който ще бъде открит в понеделник във Фестивалния и конгресен център.

[АРХИВ]

26 фирми ще вземат участие във варненското издание на Форум “Кариери 2009 – Добра кариера, добър живот”, който ще бъде открит в понеделник във Фестивалния и конгресен център. До момента общо 120 работодатели за всички градове, където ще се проведе той, са заявили желание да потърсят нови кадри с негова помощ. Форумът се провежда за седма поредна година. Негови организатори са Министерството на администрацията и административната реформа и “Джоб Тайгър”, традиционно подкрепени от “Нестле България” АД.

Въпреки затруднената икономическа ситуация, интересът на фирмите към форума не е намалял. Заради лошото финансово положение обаче все по-малко от тях участват в него, заяви управителят на “Джоб Тайгър” Светлозар Петров. В сравнение с предходни години техният брой за Варна е намалял с около 50 процента. Общо за страната спадът през тази година е с 13 процента в сравнение с миналата. Въпреки това, резултатите от минали издания на форума показват, че все повече работодатели са готови да дадат шанс за развитие и професионална реализация на младите хора в България. От старта на инициативата през 2002 г. досега близо 90 хиляди студенти и млади специалисти от цялата страна са посетили форума за стаж и кариера. Само през 2008 г. от посредничеството му са се възползвали над 18 500 младежи.

Министерството на администрацията ще се представи със собствен щанд на форума, представящ възможностите за работа и стаж във ведомството. През тази година отново ще има осигурени стажове, от които могат да се възползват студенти, желаещи да се реализират в държавната администрация, обяви Ваня Новакова от Дирекция “Управление на човешките ресурси” в МДААР.
Платените стажове ще бъдат общо 70 за годината с продължителност два месеца. Месечното възнаграждение е 300 лв. Заплащането не е високо, но мотивът на младите хора да стажуват в администрацията не са доходите, а шансът да натрупат опит като специалисти, коментира Новакова.

Неплатените стажове се договарят между студентите и работодателите и продължават един месец. Местата, за които желаещите могат да подават заявления на електронната поща на министерството, са във всички структури на държавната администрация. В инициативата ще могат да се включат и общините като сключат договор с МДААР и вземат на работа млади специалисти. Тяхното заплащане ще бъде осигурено от държавния бюджет.

Тази година “Кариери” се провежда през март и април в девет български града – София, Варна, Свищов, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Четете още: България
Прочетено: 343 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 20.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!