Text: -A A +A
Четете още: България

Българските граждани или фирми, които получават консултантска, рекламна, експертна, инженерна и друга услуга от човек или фирма от ЕС, са длъжни да са регистрирани по ДДС от началото на 2010 г.

[АРХИВ]

Българските граждани или фирми, които получават консултантска, рекламна, експертна, инженерна и друга услуга от човек или фирма от ЕС, са длъжни да са регистрирани по ДДС от началото на 2010 г. Например, ако фермер си купи машина и плати допълнително за усъвършенстването й на инженер от ЕС, българинът трябва да се регистрира по ДДС, обясниха от НАП.

Такива са изискванията на европейското законодателство, които са записани и в нашия Закон за ДДС. Промяна регламентира задължителна регистрация по ДДС на лица, които получават услуги от държава от ЕС, с място на изпълнение в България. В случая се прилага механизмът за самоначисляване на ДДС от получателя, независимо от оборота му.

Регистрацията по ДДС трябва да се направи поне 7 дни преди данъкът да стане изискуем, т.е. седмица преди авансовото плащане или датата, на която се заплаща цялата услуга. В тези случаи НАП е длъжна да регистрира гражданите и фирмите в тридневен срок. Регистрираните на това основание доставчици подават и VIES-декларация, в която описват всички вътреобщностни доставки на услуги. Лицата, регистрирани по този специален режим, няма да имат право на данъчен кредит за платения ДДС или да начисляват ДДС за своите доставки.

Четете още: България
Прочетено: 674 пъти Източник на статията: standartnews.com | 27.01.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!