Text: -A A +A
Четете още: България

Четири мерки на обща стойност 187 млн. лв. бяха одобрени от Комитета за наблюдение ОП “Развитие на човешките ресурси”, съобщи социалният министър Емилия Масларова.

[АРХИВ]

Четири мерки на обща стойност 187 млн. лв. бяха одобрени от Комитета за наблюдение ОП “Развитие на човешките ресурси”, съобщи социалният министър Емилия Масларова. Това е вторият транш, след като преди около месец комитетът одобри мерки към пазара на труда за 186 млн. лв.

Първата мярка, по която са планирани 64 млн. лв., е насочена към семействата с малки деца. По нея за гледане на деца от 1 до 3 г. ще бъдат наемани безработни в предпенсионна възраст. Приоритетно ще се разглеждат заявления на самотни родители, многодетни семейства и родители на деца с увреждания. Предимство ще имат още семейства с месечен доход до две средни работни заплати. Предвижда се заетост за най-малко 8 хил. души. От МТСП обясниха, че това е продължение на програмата “В подкрепа на майчинството”, чийто капацитет беше изчерпан заради големия интерес. “Разликата е, че сега предпочитанието ще бъде към хора в предпенсионна възраст, а не пенсионери, тъй като се очаква на пазара на труда да излязат такива хора. Обикновено те не са най-търсените”, обясни Масларова.

72 млн. лв. пък ще бъдат отделени за компенсации за непълно работно време. Правителството вече отпусна близо 7 млн. лв., с които се плащат по 120 лв. в рамките на три месеца. Чрез новата мярка обаче хората ще получават по 132 лв. за обучение в продължение на 5 месеца. Очаква се сумата да стигне за 42 хил. души.

Раздаване на ваучери за обучение и повишаване на квалификацията са предвидени по третата мярка. Тя е на стойност 26 млн. лв., които трябва да стигнат за 27 хил. души. Стойността на ваучерите ще се определя в зависимост от квалификационната степен, която хората получават след завършване на обучението си. От Агенцията по заетостта обясниха, че сумите ще са между 650 и 1500 лв. Мярката е насочена към работещите, които искат да повишат квалификацията си. Обучението ще се извършва в регионални центрове, определени от Агенцията по заетостта, а желаещите да се включат трябва да представят декларация за съгласие от работодателя.

Четвъртата схема цели повишаване мобилността на работниците. По нея държавата ще плаща транспорта на хора, работещи извън населеното място, където живеят. Предвиденият бюджет е 25 млн. лв. Очаква се да бъдат поети транспортните разходи на около 6 хил. души. Максималното разстояние, за което държавата ще плаща, е 80 км.

Четете още: България
Прочетено: 328 пъти Източник на статията: bgfactor.org | 01.05.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!