Text: -A A +A

15 милиона българи живеят извън родината. Приходите от емигранти са намалели с 800 млн. евро през последните години.

Фото: stock.xchng

Ежегодно сънародниците ни, които живеят зад граница, наливат в икономиката на България по 2,6 милиарда евро, съобщи председателят на Асоциацията на българите по света акад. Григор Велев. През последните години заради кризата сумата е намаляла на 1,8 милиарда евро.

Велев коментира, че заплатите на българите в Европа са с 30-40 на сто по-ниски от тези на местните жители и държавата ни трябва да се бори, за да бъде премахната тази дискриминация в заплащането.

Според академика, българите сме общо над 22,7 милиона, като 15 милиона живеят извън родината си. Той представи програмата за четвъртата редовна сесия на Световния парламент на българите, която ще се проведе на 3 и 4 ноември във Варна. Очаква се във форума да вземат участие делегати от 26 държави от целия свят. Основен акцент в заседанията ще бъде състоянието на българските диаспори и нуждата от защита на правата им, особено в съседните ни страни, посочи Велев.

Според него най-добре е да бъде създадено министерство, което да работи по проблемите на българските диаспори, тъй като настоящата Агенция за българите в чужбина не разполага с достатъчно средства и поддържа само формални отношения с общностите. В момента правим постъпки пред министерството на финансите за създаване на наш колеж в Чикаго, където живеят над 230 хиляди сънародници, каза още Велев. Държавата трябва да се ангажира и със създаването на училища, където има големи диаспори.

Прочетено: 703 пъти Източник на статията: vsekiden.com | 02.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!