Text: -A A +A
Четете още: България

Експерти по оперативни програми на ЕС получават два пъти повече пари от министрите. Това става ясно от стенограма от заседание на МС от миналата сряда.

[АРХИВ]

Експерти по оперативни програми на ЕС получават два пъти повече пари от министрите. Това става ясно от стенограма от заседание на МС от миналата сряда.

Министрите отложиха точка 36 – Проект на Постановление за заплатите в бюджетните организации и дейности. За това помолил вицепремиерът Симеон Дянков, който се мотивирал с това, че новият министър по еврофондовете още не е встъпил в длъжност.

Не е редно експертите да взимат повече от минстрите. Ако е така дайте тях да ги направим министри, казва на заседанието премиерът Борисов.

Стенограма от заседанието на МС на 10 март:

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министър Дянков.
СИМЕОН ДЯНКОВ: Ще помоля да отложим тази точка до промяната в състава на Министерския съвет и до влизането на новия министър без портфейл, който ще отговаря за европейските средства, за да може да се запознае с тази тема.
Предлагам да отложим точката за по-следващото заседание на Министерския съвет.

БОЙКО БОРИСОВ: С какво ще се запознава той – със заплатите в бюджетните организации?

СИМЕОН ДЯНКОВ: Защото тук са и двойните заплати за хората, които работят по различните програми по европейските фондове. Той помоли да се запознае с предлаганите от нас промени в тези двойни заплати.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Подкрепям предложението, защото има редица неизчистени въпроси.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Аз също го подкрепям, защото при съгласувателната процедура има становище на Министерство на финансите, с което ние се съобразяваме за отпадането на една от дирекциите в Министерство на вътрешните работи, но пък подкрепяме становище, което ни е дадено от Юлиана Николова за част от тези, които са по международните проекти – да бъдат по оперативната програма, а не да бъдат за сметка на републиканския бюджет.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Подкрепяме да се отложи. Ние сме най-заинтересовани този въпрос да се реши, защото в структурите на Министерския съвет Министерството на културата е министерството с най-ниската ставка на заплащане и определено ние срещаме доста голяма трудност на заплати от 400-450 лева да създаваме дирекции, където трябва да привлечем експерти.
Този въпрос много живо ме интересува, защото ние наистина оголваме министерството. Дори и студенти, които завършват, не искат да идват в Министерството на културата с тази заплата. Това е доста голям проблем.

БОЙКО БОРИСОВ: Отлагаме тази точка.
Искам и вие да се съобразите. Виждате, че при увеличение на заплатите на парламента, и то по формула взета преди нас, как реагира обществото – абсолютно правилно. И когато се замразяват заплати, това важи за всички. Няма и логика, чисто управленска, министърът да взима по-малко от експерта. Парите са израз на оценката за един труд и отговорността, разбира се. В случая всички тези атаки са абсолютно популистки, но ние се съобразяваме и замразяваме всички заплати, включително и нашите, или по-точно – започвайки от нашите.

Двойни заплати – да, колкото и да са ценни тези експерти, но аз продължавам да считам, че не може при заплата на президент, парламентарен шеф, министър-председател, министри, да има служители в държавната администрация, които да взимат в пъти по-големи заплати. Няма логика. Да, търсим експерти и качествени хора, които да работят, но така излиза, че на тези постове, за които говорим, са такива, които могат за малко пари да работят. Трябва да се намери разумният баланс.

Повтарям, има служители, консултанти със 6-7 хиляди и в момента. Какъвто и да е този консултант, по-добре да взема консултанта за министър тогава, колеги!? Няма логика.
Ще се съобразя с вас, ще го отложим до идването на новия министър, но искам да разсъждаваме и в другата плоскост. Това означава, че вие предлагате експерти, на които да плащам по два-три пъти по-големи заплати от вашите. Тогава дайте ми експертите за министри. Значи те са по-ценните.
Отлагаме точката. Много внимателно се съобразете с това, което ви казах.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Господин премиер, не ме разбрахте, казвам, че най-ниско заплатените администратори в системата на Министерския съвет са в Министерство на културата.

БОЙКО БОРИСОВ: В четвъртък, ако е възможно, ще предложим на парламента структурната промяна. Следващият четвъртък бъдещият министър, надявам се и с подкрепата от другите парламентарни групи, да бъде назначен като такъв. За следващата сряда той вече би трябвало да се е запознал с въпроса.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Ако се дават подобни стимули, не трябва да допускаме да бъдат за сметка на републиканския бюджет, а да бъдат само и единствено приети от оперативната програма, което въобще не ощетява републиканския бюджет.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Още един коментар, който е свързан с това, което премиерът каза. Това, че някои експерти получават три пъти повече отколкото един министър, заплащането им в момента е осигурено, действа без да се взима предвид те дали си изпълняват работата или не. По някои от европейските програми ние знаем, че те до сега не са си изпълнявали работата, примерно Програма „Конкурентоспособност”. Така че това, което тук предлагаме, е тези хора да са само на една заплата, а ако наистина си вършат добре работата по преценка на правителството, тогава да им се даде някаква допълнителна заплата като стимул, но автоматично те винаги да получават шест хиляди лева…

БОЙКО БОРИСОВ: Съгласен съм, че за добре свършена работа трябва да има бонус. Този, който е помогнал да се усвоят пари в дадена сфера, нека да получи. Но много справедливо трябва да бъде възнаграждението.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Това трябва да е универсален принцип.

БОЙКО БОРИСОВ: Универсален за всички министерства, имайте го предвид.
Отлагаме точка 36 за следващия Министерски съвет и то с единствения мотив – да се запознае бъдещият министър по еврофондовете, за да имаме и неговото становище.

Четете още: България
Прочетено: 920 пъти Източник на статията: standartnews.com | 13.03.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!