Text: -A A +A

Държавен фонд "Земеделие", около който постоянно възникват скандали, финансовото министерство и ДАНС са с най-високите бюджети за допълнително материално стимулиране на служителите през 2013 г.

Фото: microsoft

Трите структури ще могат да раздадат крупни суми след края на всяко тримесечие за разлика от по-бедни институции, които не разполагат с толкова свободни средства за бонуси, съобщи агенция КРОСС.

Повече от половината министерства ще имат проблеми с допълнителното стимулиране на служителите, защото не са се съобразили с новите правила за изплащане на допълнително материално стимулиране.

Бюджетите на държавните органи за допълнително стимулиране не са публични. От тази година обаче те могат да бъдат приблизително изчислени заради новото изискване бонусите да се изплащат в точно определени месеци след оценка на служителите - през януари (за последното тримесечие на предходната година), през април, юли и октомври. Така за тези месеци определяният месечен лимит за разходите за възнаграждения е по-висок.

4 456 611 лева е изплатил например Държавен фонд "Земеделие" за януари срещу бюджет за заплати за февруари от 2 424 900 лева. Разликата в перо възнаграждения за тези два месеца е над 2 млн. лв.

Със сериозни средства за допълнително стимулиране разполага и финансовото министерство. Това е публична тайна от години, макар че министърът в оставка Симеон Дянков уж водеше война за въвеждане на ред в допълнителното стимулиране. Лимитът на финансовото министерство за заплати през януари е 26.8 млн. лв. срещу обичаен месечен лимит от около 15.5 млн. лв., тоест ДМС-то през януари за трите месеца от предходната година е около 11.3 млн. лв.

С много пари за бонуси разполага и в ДАНС. В ДАНС ще си разпределят на четири пъти през годината по около 2 млн. лв. за ДМС при обичаен месечен бюджет за заплати от 5.9 млн. лв. Общо за бонуси ще отидат отново около 19% от парите за възнаграждения.

Прочетено: 915 пъти Източник на статията: actualno.com | 11.03.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!