Text: -A A +A
Четете още: България

Чиновници от Министерството на финансите са вземали по 6 заплати само за един месец.

[АРХИВ]

Чиновници от Министерството на финансите са вземали по 6 заплати само за един месец. Това сочи справка за раздадените възнаграждения през юни 2009 г., точно в края на мандата на предишния кабинет.

Оказва се, че бившият министър на финансите Пламен Орешарски е бил на 38-о място по месечни доходи сред служителите на ведомството.

Интересен е случаят със старши експерт, който през юни е взел близо два пъти повече пари от министъра. Чиновникът от отдел Оперативна програма “Техническа помощ” към дирекция “Управление на средствата от ЕС” през юни е взел общо 6100 лв. за труда си. Към основната заплата от 1179,43 лв. чиновникът е взел бонуси за второто тримесечие, които само за юни са в размер на 951 лв.

Така от премии на практика е взел още една заплата. Но наред с това експертът е взел още 3978 лв. по граждански договор с министерството, така си е докарал още четири заплати към основния си трудов договор. Общата получена от служителя сума е колкото шест заплати на колегите му, които работят по усвояване на парите от ЕС.

Интересното е, че чиновниците, които работят по еврофондовете вземат по две основни заплати. В случая основното възнаграждение от 1179,43 лв. на старшия експерт е равно точно на две заплати от около 600 лв. на неговите колеги от други дирекции. Така се оказва, че този служител е взел точно 10 пъти повече пари през юни от свои колеги, които имат същото образование и стаж в държавната администрация.

Схемата за подписване на граждански договори към основното трудово възнаграждение е била доста разпространена при предишния кабинет. Например младши експерт от отдел “Техническа помощ” през юни е взел от граждански договори 3145 лв. и заедно с традиционния бонус си е докарал над 5000 лв. за месеца.

Шеф на дирекцията “Управление на средствата от ЕС” към основното си възнаграждение от 2500 лв. пък е взел бонуси и пари по граждански договор, така че общата получена сума също надминава 6000 лв.

За сравнение трима от зам.-министрите на финансите през юни са взели доста по-малко – между 4100 и 4600 лв. Заради тези несъответствия между носената отговорност и възнагражденията министърът на финансите Симеон Дянков наскоро обяви, че е необходима реформа в държавната администрация, която да обхваща и заплащането на служителите.

Четете още: България
Прочетено: 500 пъти Източник на статията: dariknews.bg | 23.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!