Text: -A A +A
Четете още: България

Във всички обекти работниците са декларирали получаване на минималната работна заплата.

[АРХИВ]

В рамките на кампанията „Работете легално” на Министерството на труда и социалната политика министър Емилия Масларова и инспектори по труда с участието на журналисти снощи направиха внезапни проверки за спазване на трудовото законодателство в туристически сезонни обекти във Варна.

Три мобилни екипа, съставени от инспектори от Дирекциите „Инспекция по труда” от град Варна и Добрич, са проверили 7 обекта с работещи на тяхна територия 8 фирми. В единия от обектите е започната проверка и на охранителната фирма, осъществяваща физическа охрана на фирмата.

Първоначалните данни от проверките сочат, че изискванията на трудовото законодателство се спазват. Не са установени работещи лица под 18 години. Във всички обекти работниците са попълнили справките за трудовоправните отношения и са декларирали получаване на минималната работна заплата.

Констатирано е, че само едно лице в гръцки ресторант работи без сключен писмен трудов договор, за което още по време на проверката е издадено постановление за обявяване на съществуващо трудово правоотношение. Охранителят е декларирал пред инспекторката по труда, че има трудов договор, но не му се изплаща нощен труд. Това предстои да се удостовери от документалната проверка на ведомостите за заплати и при потвърждение работодателят ще бъде санкциониран.

Всички проверки продължават днес с представяне в Дирекция „Инспекция по труда” – Варна на изисканите от фирмите документи относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и по трудовоправните отношения.

Четете още: България
Прочетено: 458 пъти Източник на статията: insurance.bg | 18.07.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!