Text: -A A +A
Четете още: България

Ръководният персонал трябва не само да управлява, но и да разбира същността на дейността, която управлява, смята създателят на програмата проф. Бхаска Нат.

[АРХИВ]

От тази учебна година Университет Проф. д-р Асен Златаров в Бургас открива нова магистърска програма по мениджмънт. Ежегодно 30 студенти ще могат да се обучават по програма, разработена от английския професор Бхаска Нат. Проф. Нат е спеицалист по управление и опазване на околната среда, математика, бизнес мениджмънт и филосолфия на науките. Той ръководи 8 международни проекта в различни страни в Европа, Близкия и Далечния Изток. През последните години наблюдава и развитието на българската икономика и образованито, което обучава кадрите за нея.

Според проф. Нат в страната вече има потребност от нов вид образовтелна програма в мениджмънта. Нужна е класификация на нещата, в които мениджърът трябва да бъде експерт. Той трябва не само да управлява, но и да разбира същността на дейността, която управлява.

В програмата си проф. Нат залага и на най-модерните направления на макроикономиката – финансовия мениджмънт. След влизането на България в ЕС е важно студентите добре да познават европейското законодателство и особено в частта му за защита на човешките права. Програмата предвижда и обучение по подготовка на проекти за финансиране от европейските програми. Защото според проф. Нат голяма част от българските проекти не успяват да бъдат защитени не заради корупционни практики, а поради незнание на хората, които ги създават.

Тези, които сега се обучават по бизнес мениджмънт, утре ще бъдат ръководители на българската индустрия. Затова според проф. Нат е особено важно занието им за екологичния мениджмънт. Когато производството се развива добре, то влиза в противоречие с екологията и точно мениджърът трябва да знае как да минимизира риска.

Четете още: България
Прочетено: 409 пъти Източник на статията: ipo.bg | 14.07.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!