Text: -A A +A
Четете още: България

Турските гранични власти поискаха съдействие от министър Михаил Миков за по-добра организация на трафика

[АРХИВ]

Потоците от прибиращи се в родината турски гастарбайтери се очаква да тръгнат от Западна Европа в средата на юни. Критичните периоди са през юли – в посока Турция и в края на август – в посока Западна Европа.

През миналото лято около 2 милиона души са преминали българо-турската границата, а прогнозите са за още по-интензивно движение – предупреди заместник-областният управител на Одрин Дженгизхан Аксой при срещата си с българския вътрешен министър Михаил Миков на ГКПП – Капъкуле.

Аксой, който пряко отговаря за работата на граничните пунктове, помоли българската страна да вземе спешни мерки за облекчаване на трафика.

Турция предлага да бъде пренасочена част от потока гастарбайтери към другия ГКПП-Лесово – Хамзабейли. Това може да стане с полицейска намеса още във вътрешността на страната, но повечето преминаващи предпочитат да се насочат към Капитан Андреево, тъй като това е най-краткият път – стана ясно от разговора на министър Миков с дежурната смяна на граничната полиция на пункта.

Допълнителните затруднения са свързани с интензивните строителни работи на изцяло нов и супермодерен граничен пункт на Капъкуле, който по думите на Дженгизхан Аксой ще бъде завършен до края на годината и е на стойност 75 милиона долара. Тогава турската страна ще може да поеме значително по-голям поток от преминаващи, който ще затрудни българската инфраструктура.

Министър Михаил Миков разпореди да бъде направен анализ на пътникопотока на входа и изхода на ГКПП-Капитан Андреево и работата на личния състав да бъде организирана съобразно този анализ. Освен това ще обсъди организационни мерки, съвместно с Министерство на държавната администрация и административната реформа, за по-добра организация на нововъведената система за “единен фиш”, която забавя допълнително обработката на преминаващите.

Четете още: България
Прочетено: 498 пъти Източник на статията: insurance.bg | 05.06.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!