Text: -A A +A
Четете още: България

Работодателите в частно-охранителния сектор прогнозираха средна заплата от 260 лв. за 2008 г. За приложен специалист – 320 лв., аналитичен специалист – до 400 лв.

[АРХИВ]

Работодателите в частно-охранителния сектор прогнозираха средна заплата от 260 лв. за 2008 г. За приложен специалист – 320 лв., аналитичен специалист – до 400 лв. и управленският персонал – по 600 лв. средно.

Това стана ясно по време на провелата се пресконференция на Националната асоциация на лицата и сдруженията извършващи охранителна дейност.

Частният сектор носи все по-малко приходи и на работодателите, и на работниците, въпреки широко разпространеното мнение за него. Причината – неистовата конкуренция в отрасъла и намаляването на цените.

Това подчерта Теодор Дечев – зам.- председател на Съюза за стопанска инициатива и председател на Съвета на браншовите организации към ССИ. Той изтъкна, че тази тенденция не е характерна само за България и посочи, че дори и в Германия най – ниско платеният сектор е частно-охранителният.

“За нещастие у нас един от сериозните източници на поръчки за този сектор са обществените поръчки, каза Дечев обясни, че при провеждането на всички конкурси единственият критерий е минималната цена. Законът за обществените поръчки се оказа най – унищожителният в нашия бранш, изтъкна Дечев.

Само 30% от фирмите в охранителния сектор членуват в някакви неправителствени синдикати, останалите безчинстват и си позволяват какво ли не. Това заяви Боян Боянов председател на Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи охранителна дейност.

Повод за коментара му бе подписването на браншови колективен трудов договор за работещите в частния охранителен сектор от националния синдикат, член на КТ “Подкрепа” и три работодателски организации – Българска национална браншова камара “Охранители и детективи”, Национална асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност и Съюза на фирми за охрана и сигурност.

Четирите организации чакат още две – КНСБ и Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана, до 3 месеца да подпишат договора.

Целта е да бъде изготвено общо искане до министъра на труда и социалната политика за разпростриране на договора върху всички предприятия от бранша, притежаващи лиценз за извършване на частна дейност, стана ясно на пресконференцията.

Това може да стане до 2012 г., прогнозира Васил Велков- председател на Съюз на фирми за охрана и сигурност (СФОС). Той заяви, че нечленуващите в никакви организации фирми са “свободни електрони” и те са тези, които си позволяват да плащат на охранител под минималната работна заплата или да имат нелегални служители. БГНЕС

Четете още: България
Прочетено: 463 пъти Източник на статията: expert.bg | 29.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!