Text: -A A +A
Четете още: България

Туристическият бранш попадна в омагьосан кръг. Кадрите в отрасъла вече предпочитат да работят на Запад дори и нискоквалифициран труд, но да получават по-добро заплащане и отношение.

[АРХИВ]

Туристическият бранш попадна в омагьосан кръг. Кадрите в отрасъла вече предпочитат да работят на Запад дори и нискоквалифициран труд, но да получават по-добро заплащане и отношение. В същото време бизнесът у нас се чуди как да се справи с глада за служители и дори започна да се замисля дали да не ги „внася”.

Работодателите

Практиката от последните няколко години показва, че и да имаме претенции към квалификацията на служителите, които търсим, сме принудени да се съобразим с това, което в момента се предлага на пазара, а впоследствие да заложим на вътрешнофирмено обучение, коментира Георги Николов, генерален мениджър на хотел Хил. По думите му само за да наемат пиколо, им се е наложило да търсят около половин година. Намирането на квалифицирани служители е много трудно, коментира за в. Пари и Фернандо Грюнберг Щерн, генерален мениджър на хотел Радисън САС. Според него именно затова работодателите трябва да правят всичко възможно, за да ги задържат, когато ги намерят.

Мотивация

Работодателите не се грижат за персонала си, той не е достатъчно мотивиран, коментира за в. Пари Борислав Малинов, собственик на апартхотел Лъки Банско. Той разказва, че при започването на бизнеса си е направил проучване сред 50-ина служители в хотели и ресторанти в Банско.

Основните проблеми, които са посочили те, са свързани с незаплащането на извънредния труд, липсата на работно облекло, не се осигурява храна и т.н., а ниското месечно възнаграждение е било на последно място. Според Малинов хората са поставили акцент върху мотивацията, а не върху заплащането, тъй като то е еднакво ниско навсякъде. Мнозина обаче предпочитат да потърсят късмета си зад граница точно заради финансови причини.

Заплатите

Заплащането варира в зависимост от работодателя, но и от опита и квалификацията на служителя. Ориентировъчно стартовата заплата на рецепция е около 500 лв., но един служител със стаж от 2-3 години може да се пазари и за 700 лв., казва Георги Николов. Парадоксът идва от това, че дори и сервитьорите, които в повечето случаи са студенти, търсещи допълнителни доходи, обикновено искат минимум 500 лв., като заедно с бакшишите на месец прибират в джоба си около 1000 лв. Това в някои случаи е и месечното възнаграждение на един мениджър, казва Николов.

Четете още: България
Прочетено: 707 пъти Източник на статията: ipo.bg | 28.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!