Text: -A A +A
Четете още: България

Първите 60 виетнамски работници, които ще попълнят липсващите кадри в българската текстилна и шивашка индустрия, се очаква да пристигнат през май.

[АРХИВ]

Първите 60 виетнамски работници, които ще попълнят липсващите кадри в българската текстилна и шивашка индустрия, се очаква да пристигнат през май.

Това каза пред журналисти председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Валерия Жекова, цитирана от БНР. Тя участва в кръгла маса на тема “Бизнес възможности в текстилната промишленост и производството на облекла в страните от ЦЕИ”. През първата половина на миналата година с 2,5 на сто е намалял броят на заетите в текстилната и в шивашката индустрия, посочи Жекова.

В сектора работят около 160 000 души. Средната заплата в бранша се е увеличила за същия период с 17 на сто – до 265,5 лева. Това обаче не е реалната заплата, заради практиката работниците да се осигуряват върху по-ниски суми, каза Жекова.

Според данни на асоциацията реалната заплата в сектора достига до 450 лева, а в добре работещите предприятия – до 800-900 лева. Ръстът на заплатите е заради 20-процентния ръст на производителността на труда. Става дума обаче не толкова за увеличаване на ефективността, а за ръст на брутната принадена стойност, създавана от един работник, и за увеличаването на обемите на износа на добри цени, което сумарно формира ръста на производителността в страната, обясни Жекова.

През първата половина на 2007 г. един работник е създавал принадена стойност в размер 3930 лева. По неокончателни данни износът на български текстил и облекло за миналата година е в размер на 1,8 милиарда евро. 88,6 на сто от износа през миналата година са били за ЕС. Прогнозите за тази година са, че България ще запази експортния си потенциал. Може би ще има известно намаляване в количествата, но ще има увеличаване в стойностно изражение, каза Жекова.

Четете още: България
Прочетено: 336 пъти Източник на статията: insurance.bg | 15.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!