Text: -A A +A
Четете още: България

Македонците проявяват все по-силен интерес да работят в България, където има голямо търсене на работна сила поради изтичането на местните кадри в страните от ЕС, пише македонският вестник “Дн

[АРХИВ]

Македонците проявяват все по-силен интерес да работят в България, където има голямо търсене на работна сила поради изтичането на местните кадри в страните от ЕС, пише македонският вестник “Дневник”.

Интересът особено нарасна през последните няколко месеца въпреки усложняването на процедурата за издаване на български документи, която се прилага от скоро.

В момента по данни на вестника в процедура са около 80 000 молби на македонски граждани за лични карти и български международни паспорти, с получаването на които се придобива правото за работа в България и за ползване на други изгоди.

“Защо да следвам и родителите ми да правят разходи, а след това с години да чакам за работа. В България мога лесно да си намеря работа със солидна заплата. Чакам документите и заминавам веднага”, казва млад човек от Крива Паланка.

Средната заплата е от 250 до 500 евро на месец, като най-високи са заплатите в строителството и ресторантьорството.

Посредници казват, че има голяма навалица за вадене на лични карти и международни паспорти, най-много от хора от Източна Македония, но също така и от Скопие, Прилеп, Охрид и други градове.

“За временна лична карта се чака три месеца, а за лична карта за постоянен престой на чужденец – шест месеца, процедурата пък за международен паспорт продължава две години.

Личните карти се вадят бързо и с тях македонските граждани получават много привилегии. Може да се купят по-евтини коли и като се използва българската регистрация, да се платят само 80 евро за годишна регистрация, зелена карта и застраховка, а при нас това ще струва около 300 евро.

С личните карти може да се пътува без визи в България, както и в Гърция, независимо дали с туристическа цел или да се търси работа. Те служат и за получаване на работни визи за работа в България”, казва посредник от Източна Македония.

Той обаче обяснява, че процедурата за издаване на български документи е много усложнена и строго контролирана поради критиките от страна на ЕС за прекомерно издаване на визи, лични карти и паспорти. Това влияе и за многократното увеличение на услугите за получаването им, пише “Дневник”.

За български документи най-често кандидатстват хора от Крива Паланка, Кочани, Щип, Струмица, Делчево, Македонска Каменица и от други близки общини, а адреси за пребиваване обикновено се осигуряват от жители на Кюстендил, Дупница, Благоевград и съседните населени места, заключава изданието.

Четете още: България
Прочетено: 544 пъти Източник на статията: expert.bg | 13.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!