Text: -A A +A
Четете още: България

62% от българското население е работещо, останалите са или учащи или ранни пенсионери и безработни.

[АРХИВ]

62% от българското население е работещо, останалите са или учащи или ранни пенсионери и безработни.

Това заяви Пламен Гергинов, началник на сектор в Министерството на труда и социалната политика. Ведомството е управляващ орган на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.”.

През миналата година по програмата са били отворени 6 схеми за кандидатстване по проекти, а сега са около 20. Целта е повишаване на заетостта, осигуряване на достъп до качествено образование, както и социалното включване на хората с увреждания и малцинствата.

Междинните звена, където също могат да се подават проекти по програмата са Агенциите по социално подпомагане и заетостта и просветното министерство. Цялата информация за кандидатстването с проекти и сроковете е качена на сайта на социалното ведомство.

Днес програмата бе официално представена във Варна в рамките на “Панаира на туризма и свободното време”. Общата сума по нея е 1 милиард и 213 милиона евро. Според Гергинов високият процент на неработещите в страната се явява като най-мощния ресурс на кадри и в тази област е нужна постоянна работа от страна на различните институции.

По програмата са разкрити няколко схеми за осигуряване на заетост на безработните и подпомагане на хората над 50-годишна възраст. Една от схемите, по която може да се кандидатства с проекти е за насърчаване на заетостта в браншовете с недостиг на кадри. По нея могат да кандидатстват бенифициенти от сферата на туризма.

Сред другите схеми са тези свързани със създаване на условия за лицата с увреждания и адаптирането на средата. По думите на Гергинов масово хотелите в курортите не са адаптирани за инвалиди. То бе категоричен още, че в най-скоро време на 100 % трябва да се адаптират за инвалиди и училищата и детските градини в цялата страна.

Четете още: България
Прочетено: 383 пъти Източник на статията: expert.bg | 15.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Безработна съм 5-ти месец и се интересувам от тази програма.В ДБТ пловдив,обаче,нищо немогат да предложат за
безработни над 50 години.


Добави коментар