Text: -A A +A
Четете още: България

Според данните от проучването сферите, където най-често се наблядава корупция са обществените поръчки, лицензионните и разрешителните режими, здравеопазването и митниците. 115 млн.

[АРХИВ]

Според данните от проучването сферите, където най-често се наблядава корупция са обществените поръчки, лицензионните и разрешителните режими, здравеопазването и митниците. 115 млн. лева по-големи приходи от такси са предвидени в бюджета за 2008 г., което означава че някои административни услуги ще поскъпнат между 5 и 10 пъти, допълни Данев. Част от тези такси, главно в сферата на здравеопазването, ще бъдат оспорени в съда. Проблемът с работната ръка придобива драматични размери, предупреди при представянето на изследването председателят на стопанската камара Божидар Данев. Половината от предприемачите у нас изпитват затруднения при наемането на работници. 56% от търсещите работници имат нужда от тесни специалисти, 37% – от изпълнителски състав, 23% от ръководен персонал, а 11% от общи работници. Не са достатъчно обнадеждаващи отговорите на анкетираните относно престъпността и корупцията. 43 процента от запитаните смятат, че нивото на престъпност е останало без промяна спрямо 2006 година. Почти същият е процентът на бизнесмените, които твърдят, че и корупцията е запазила равнището си от предходната година. Изследването сочи обаче, че членството на страната ни в Европейския съюз се е отразило положително върху икономиката. На това мнение са 45 процента от предприемачите, докато само 15 процента смятат, че от 1 януари 2007 година положението ни се е влошило. Положително е отношението и към европейските фондове – 58% от предприемачите ще кандидатстват с проекти за финансиране от ЕС, допълни Данев. През 2007 г. българският бизнес е инвестирал най-вече в машини и съоръжения – 42% от запитаните. На второ място се нареждат вложенията в сгради ( 26 на сто), което от стопанската камара обясняват с ниската енергийна ефективност на остарелите съоръжения и новите изисквания за строителство. За последната година отношението към институциите продължава да е устойчиво. Най-голям дял от анкетираните категорично подкрепят политиката на президента. За първи път на второ място по одобрение излиза данъчната администрация. Институциите, които се ползват с най-малко доверие, са парламентът, съдебната власт и общинската администрация.

Четете още: България
Прочетено: 373 пъти Източник на статията: lev.bg | 17.12.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Ako BG rabotodatelq,zapo4ne da pla6ta i da ne se darji, kato selskostopanski edar rogat dobitak moje da ne se iznesem vsi4ki v 4ujbina.Da zapo4nat ot…


Добави коментар