Text: -A A +A
Четете още: България

Около 43 на сто от безработните са с основно или по-ниско от основно образование, което прави техния труд непривлекателен на пазара на труда

[АРХИВ]

Около 43% от безработните са с основно или по-ниско от основно образование, което прави техния труд непривлекателен на пазара на труда, каза социалният министърът Емилия Масларова по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

За целия период от 2001 г. до 2006 г. само 1.2-1.3% от населението между 25 г. и 64 г. е участвало в образователни или обучителни курсове, при средно 9.6 % за ЕС. Предприемачите все още залагат на ниската цена на труда като фактор за конкурентоспособност. Трудовите възнаграждения не са на такова равнище, за да позволят по-широко възпроизводство на трудещите се и техните семейства. Само 4.4% от паричния разход на домакинствата отиват за култура и образование.

Гъвкавият пазар на труда е една от необходимите предпоставки за по-висока ефективност на икономиката и за по-пълно оползотворяване на трудовия потенциал на работната сила, допълни още министърът.

Масларова подчерта още, че политиката по заетостта трябва да акцентира върху инвестиции в качеството на човешките ресурси, премахване на тежестта върху бизнеса да създава нови и по-качествени работни места, по-ефективни услуги на пазара на труда, модернизиране на трудовото право в отговор на предизвикателствата на 21 век и социалния диалог.

Тя призова бизнесът у нас да съдейства в реализирането на Оперативната програма Развитие на човешките ресурси 2007 г.-2013 г., която предвижда над 1.2 млрд. EUR за създаване на нови форми на организация на труда, подкрепа развитието на ученето през целия живот и продължаващо обучение, поощряване мобилността на работната сила.

Четете още: България
Прочетено: 399 пъти Източник на статията: ipo.bg | 05.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!