Text: -A A +A
Четете още: България

Бой за нова работа се заформя в нета. В разгара на финансовата криза и съкращенията в повечето фирми хората се втурват да търсят препитание в нови компании.

[АРХИВ]

Бой за нова работа се заформя в нета. В разгара на финансовата криза и съкращенията в повечето фирми хората се втурват да търсят препитание в нови компании.

Обявите за работа са намалели наполовина в сравнение с миналата година, съобщи управителят на Jobtiger Светлозар Петров. По думите му в същото време обаче значително са се увеличили хората, които търсят свободни места във фирмите. Безработните обаче не проявяват никакъв интерес към обявите, които предлагат минимална работна заплата.

Повечето от фирмите, които си търсят персонал, пък премълчават офертата си за заплата. Компаниите стратегически не обявяват месечното възнаграждение за дадена позиция, установи проверка на “Стандарт”. Затова пък щедро обещават бонуси при постигане на добри финансови резултати. 6450 оферти привличат безработни в другия популярен сайт jobs.bg.

Не сме обявили примерно възнаграждение, защото зависи от качеството на кандидата, казва любезно “дама за контакт” от примамлива обява за инженер проектант. От устата й не може да се измъкне нито една примерна сума, за която човек би се наел да доказва своя професионализъм. Затова и интересът е вял – едва 181 човека са прочели обявата.

Нашенецът обаче не е вчерашен и предпочита да знае за какво ще преговаря. Затова най-много посещения има прясна обява за специалист по продажби в офис, в която е фиксирана месечна сума. За ден око на обявата са хвърлили 2554 потребители на сайта. Работодателят обаче е хлъзгав като риба. Евентуалната заплата варира от 400 лв. до 2400 лв.

В специализираните сайтове най-много се търсят консултанти, хора с търговски умения, помощници и високо специализирани длъжности в областта на компютърните технологии. Повечето фирми предпочитат кандидатите да имат зад гърба си поне една година опит в бранша.

Четете още: България
Прочетено: 536 пъти Източник на статията: standartnews.com | 15.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!