Text: -A A +A

Събират 1 млрд. лева дългове от хотелиери и строители

Фото: stock.xchng

Бизнесът у нас достигна дъното и е на прага на фалита. Над 50% от предприемачите не са успели да погасят борчовете си и са дадени на съд. Най-много задължения към кредиторите имат хотелиери, строители и търговци. Това показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) за първото полугодие на 2012 г.

От началото на годината са заведени 106 000 изпълнителни дела срещу бизнесмени, очаква до края на 2012 г. броят им да надхвърли 200 000. Това е с 20% повече от предходни години. 

"Бизнесът буквално се влачи по-дъното", коментира пред Стандарт Нюз председателят на КЧСИ Георги Дичев. "Това е реалното отражение на кризата. Междуфирмената задлъжнялост е огромна", допълни той. 

Вече самите фирми помежду си завеждат изпълнителни дела, това е и една от причините банките да не са най-големият източник на изпълнителни производства в страната. Техният дял е едва 31%.

Очаква се до края на 2012 г. съдия изпълнителите да съберат над 1 млрд. лева от длъжници.  Това означава, че над 100 000 лева ще постъпят в държавния бюджет като такси от продажбите и ДДС. Само за 2011 има образувани дела за 1 млрд и 700 млн. лева.

"Показателен факт е, че от 2005 г. насам, откакто съществуват частните съдебни изпълнители, са събрани 2,8 млрд. лв. А само за тази година вече се говори за 1 млрд. лв.", посочи Дичев. 

Почти двойна е сумата от неприключили изпълнителни дела, които към момента са 500 000 и са натрупани през последните шест години. Броят на реално извършените продажби за първите шест месеца на годината е 4 300, докато за цялата предходна година са били 6200.

"Вече много граждани и фирми разчитат на публичните продажби", коментира шефът на ЧСИ. 

Стара Загора е №1 по фалити

Стара Загора изпревари големите градове по ръст на фалити. Показателен факт е, че общината се нарежда на второ място след София по продажба на отнети имоти.

В столицата са събрани 42 млн. лева от продажби, което е около 30% от общото за страната. Следва Стара Загора, после е Благоевград, основно заради хотелите в Банско. Веднага след тях са Пловдив, Варна и Бургас. 

Най-много и с най-голяма стойност са продажбите на хотели - те са за близо 40 млн. лева през първите шест месеца. Следват търговските имоти – за 14 млн. лв., производствени имоти, офиси и магазини - за 13 млн. лв, което прави най-висок дялът на бизнесимотите не само като сума, но и като трайно очертаваща се тенденция в кризата. От по-малките имоти, най-голям е ръстът при фирмени офиси и двустайни апартаменти.

Прочетено: 688 пъти Източник на статията: Захари БЕЛЧЕВ, standartnews.com | 20.10.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Биcтpa Moщeвa e ocъдeнa зa измaми, нo тoвa нe я cпиpa дa пpoдължaвa дa ce oпитвa дa мaнипyлиpa xopaтa.


Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.


Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.


Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.


Тя ще ви потърси от скрит номер и ще иска да инвестирате голяма сума пари. Не го правете,защото колкото и да ви убеждава няма да си ги върнете от Престиж Клуб.


Не давайте пари на Бистра, няма да си ги върнете от Престиж Клуб....


Чувал съм за тази измамна жена, която се опитва по всякакъв начин да вземе парите на хората и да се възползва от техните надежди.


Да, съгласен съм с теб Марин. Познавам г-жа Бистра Мощева от известно време и съм на същото мнение. От тази жена трябва да се пазите.


Аз също мога да потвърдя за измамите, които са извършени от лицето Бистра Мощева. Жените сме спобни на много, но тя наистина е прекалила с измните й сделки и опити да излъже всеки, който види ...


Aз личнo бяx измaмeнa oт въпpocнaтa жeнa. Oбeщaвaшe и мe yбeждaвaшe,чe нямa ĸaĸ дa дa изгyбя cpeдcтвaтa, ĸoитo инвecтиpax в нeйнaтa фиpмa, нo yви тя фaлиpa. A Биcтpa ce пoĸpи и изĸлючи вcичĸитe cи cлyжeбни тeлeфoни


Добави коментар