Text: -A A +A
Четете още: България

„Безработицата през октомври е 8,23 % по предварителни разчети.

[АРХИВ]

„Безработицата през октомври е 8,23 % по предварителни разчети. До края на годината се очаква безработицата да не надхвърли средната за Европейския съюз – 9,2 – 9,3.” Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. На пресконференция в МТСП той представи и отчета за предприетите в първите 100 дни на правителството мерки, както и програмата в сферата на труда и социалната политика за периода 2009-2013 г. „Намаляват заявките за масови уволнения.

В резултат на работата на трудовите посредници, чрез бюрата по труда през август и септември са устроени близо 22 хиляди безработни, от които над 20 хиляди на първичния пазар”, каза министър Младенов. На пресконференцията той подчерта и значението на възстановяването на социалния диалог на всички нива. „Важно е да има реални резултати от него през следващите месеци, особено когато се касае за преструктуриране на голяма част от отраслите и браншовете, за да могат да се намерят най-добрите решения за предприятията”, заяви министърът.

Той обяви, че през 2010 г. по ОП ”Развитие на човешките ресурси” се очаква да бъдат усвоени над 250 милиона лева за активна политика на пазара на труда. Ще бъдат обучени над 120 хиляди работници и служители. Целта е да се даде по-голям шанс на безработните и заети лица на пазара на труда за по-високи доходи чрез квалификация и преквалификация.

„Стартира процесът за анализ в областта на социалните услуги”, посочи министър Младенов и допълни, че на вниманието на прокуратурата са предоставени около 100 предложения за проверки, които съдържат информация за близо 210 случая на фактурирани медицински изделия от търговци на дребно, но недоставени на хората с увреждания; над 700 случая на издадени медицински протоколи без лицата да са преглеждани и над 390 случая на медицински изделия, неизползвани по предназначение.

Четете още: България
Прочетено: 440 пъти Източник на статията: insurance.bg | 09.11.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!