Text: -A A +A
Четете още: България

Все повече хора остават без работа у нас. Основният акцент тази година в социален план ще бъде борбата с безработицата. Нейното ниво към края на декември е 9,13% или 338 хиляди безработни.

[АРХИВ]

Все повече хора остават без работа у нас. Основният акцент тази година в социален план ще бъде борбата с безработицата. Нейното ниво към края на декември е 9,13% или 338 хиляди безработни. до края на този месец нивото на безработица ще стигне до 9,8% – 9,9%. Средно за цялата 2010 година се очаква безработицата да е около 11,4%.

Тези данни изнесе пред БНТ Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. Той поясни, че прогнозите, които се получават от Агенцията по заетостта показват непрекъснат ръст на безработицата. Работи се по Националния план по заетостта, където са предвидени 65 млн. за активни мерки на пазара на труда, за които трябва да бъде осигурена работа за около 38 521 останали без работа лица.

Колкото да намалените почти наполовина лични асистенти, подпомагащи инвалиди, Младенов обяви, че проблемът може да бъде решен след 14 януари. Той подчерта, че в държавния бюджет са предвидени 4000 лични асистенти – два пъти по-малък от миналата година. Това ще бъде компенсирано чрез Оперативната програма „Човешки ресурси”, където след 14 януари ще бъдат осигурени допълнително 5200 места за лични асистенти и то при много по-добри условия на 8-часов работен ден, каза социалният министър.

Вече в цялата страна се приемат заявления с т. нар. „ваучърна система“. Предвидени са 26 млн. лв. за обучение на 27 хиляди лица, за допълнителната квалификация на работещите извън работно време, уточни още той. Другата програма е „Отново на работа“ и тя е за обучение на 8000 безработни лица и са предвидени 64 млн. лв. Това е за хора в предпенсионна възраст, които ще помагат на хората да гледат деца от 1 до 3-годишна възраст.

Други важни мерки, които също стартират от 1 февруари е адаптивност – за квалификация и преквалификация и обучение на работещите на половин работен ден като средствата, отпуснати за нея са 90 млн. лв. Програма „Развитие“ ще тръгне от следващия месец за обучение на 65 хиляди лица, от които има гаранция, че 52 хиляди безработни ще започнат работата при различни работодатели и са предвидени 250 млн. лв. за тази програма, похвали се Младенов.

Четете още: България
Прочетено: 479 пъти Източник на статията: standartnews.bg | 12.01.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!