Text: -A A +A
Четете още: България

България е единствената страна, член на ЕС, която има толкова бърз темп на нарастване на заетостта.

[АРХИВ]

Това каза днес на пресконференция в Севлиево министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Коефициентът на заетост в страната надхвърля 59%, при положение, че правителството започна работата си с около 55% коефициент на заетост.

“Този показател се изчислява по европейските стандарти и се отнася за заетите във възрастта между 15 и 64-годишна възраст”, обясни министър Масларова.

По думите й България има и най-висок темп на намаляване на безработицата. През септември безработицата е изчислена на 7%, докато преди две години – в началото на мандата на правителството, безработицата е била 11.8%, според министъра.

През 2008 година в националния план по заетостта ще бъде заложен ресурс в размер на 190 000 000 лева за различни програми, свързани със заетостта, информира министър Масларова.

Програмите ще бъдат насочени към стимулиране на работодателите за подготовка на хора с ниско образование.

По думите й с основно и по-ниско образование е основната група от трайно безработните в страната.

Голям ресурс ще се насочи към овладяване на занаяти от безработните и към стимулиране на работодателите, които ги наемат.

Министър Масларова припомни, че от 1 януари 2008 година първите безработни, които са били на социални помощи миналата година, излизат от категорията на социалното подпомагане.

По думите й от 40-те хиляди души, които се очаква след 1 януари да загубят правото си на помощи, 25 000 вече имат работа, която бюрата по труда и социалните служби са им предложили.

Четете още: България
Прочетено: 333 пъти Източник на статията: expert.bg | 10.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!