Text: -A A +A
Четете още: България

Интернет портал, който ще облекчи малките и средни фирми и публичните организации при кандидатстване с проекти за финансиране от еврофондовете, ще бъде открит до няколко дни.

[АРХИВ]

Интернет портал, който ще облекчи малките и средни фирми и публичните организации при кандидатстване с проекти за финансиране от еврофондовете, ще бъде открит до няколко дни. Достъпът до портала ще е без такса, ще има само така наречената лайвком регистрация.

Порталът се създава по програмата EUGA (European Union Grant Advisor), която е инициатива на “Майкрософт” и подпомага достъпа до финансиране до 200 млрд. евро. Това съобщи пред журналисти Деян Иванов, консултант по проекта EUGA в България.

От портала компаниите ще получават информация както за оперативните програми на България, така и за други европейски инициативи, пряко финансирани от европейската общност. Към момента става дума за около 60 грант-а.

Освен това компаниите ще се информират за възможностите за мостово финансиране и ще имат и връзка с консултантски фирми.

Първоначално в портала ще има информация за програмите “Конкурентоспособност”, “Административен капацитет” и “Човешки ресурси”.

Проектните предложения ще бъдат подготвени без първоначална такса, която ще се плаща от компаниите след одобрението на проектите, каза Иванов.

Успеваемостта на проектите, подпомагани от програмата EUGA, която работи в още 19 държави от ЕС, е над 90 процента. От “Майкрософт” България съобщиха, че около една трета от средствата, получени по европейски програми, които са свързани с иновации, отиват за информационни и комуникационни технологии и за обучение на персонала за работа с тях. От тази сума около 5 процента са за покупка на софтуер, който е на “Майкрософт”. Това е финансовият интерес на компанията в тази инициатива, уточниха от “Майкрософт” България.

Общо по всички оперативни програми, насочени към България, се очаква страната да получи около 13 милиарда евро, около 1,5 милиарда евро от тях могат да бъдат насочени за информационни и комуникационни технологии.

Днес консорциум от 11 организации подписа меморандум за сътрудничество при изпълнение на програмата EUGA. Партньори са банка ДСК, Българска стопанска камара, БТК, Българската търговско промишлена палата, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Министерство на държавната администрация и административната реформа, “Райфайзенбанк”, “Уникредит Булбанк” и Фондация за реформа в местното самоуправление.

Четете още: България
Прочетено: 503 пъти Източник на статията: lev.bg | 02.10.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!