Text: -A A +A
Четете още: България

Квалифицираните кадри в сферата на туризма работят в други държави на ЕС, което ще доведе до недостиг на работници през следващата година

[АРХИВ]

Квалифицираните кадри в сферата на туризма работят в други държави на ЕС, което ще доведе до недостиг на работници през следващата година от 30 хил. души, заяви Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по време на международния семинар за насърчаване на мобилността на работната ръка. Туризмът е най-динамично развиващият се бранш в България и изпреварва развитието на икономиката, каза още той. За първите 7 месеца от членството ни в ЕС броят на чуждестранните туристи в България е нараснал между 10% и 30%. Броят на туристите за тази година достига около 6 млн. души.

Преките чуждестранни инвестиции в туризма в България през 2003 г. са били 250 млн. EUR, през 2004 г. и 2005 г. са постъпили още 180 млн. EUR, по данни на асоциацията, цитирани от Ваня Пеевска, главен секретар. За първите 9 месеца на миналата година приходите от туризъм съставляват 14% от БВП или 1 млрд. и 557 хил. лв.

Качеството на услугите, лошата инфраструктура и кадрите в България са основните проблеми в отрасъла.

България е на първо място по брой естествени гори в Европа, на второ място по ресурс за минерални води и на трето по брой на културни исторически паметници, а ЕС ни дава имиджа, от който имаме нужда, заяви още Рагин.

Четете още: България
Прочетено: 319 пъти Източник на статията: ipo.bg | 29.09.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!