Text: -A A +A
Четете още: България

На заседание на Съвета на министрите по заетост, социална политика, здравеопазване и въпроси на потребителите от страните-членки на ЕС в Брюксел, министърът на здравеопазването проф.

[АРХИВ]

На заседание на Съвета на министрите по заетост, социална политика, здравеопазване и въпроси на потребителите от страните-членки на ЕС в Брюксел, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще подкрепи инициативата на Европейския съюз за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места.

От Министерството на здравеопазването информират още, че на базата на тази инициатива ще бъде изготвена Препоръка на ЕС, а след няколко години – и Директива, регламентираща забраната.

Тази година Световен ден без тютюнопушене – 31 май е под надслов “Среда, свободна от тютюнев дим – затворените пространства без тютюнев дим. Създавай и се наслаждавай на 100 процента околна среда без тютюнев дим”.

В Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация страните-членки на организацията подчертават, че научните изследвания безпогрешно са установили, че излагането на тютюнев дим предизвиква смърт, болести и инвалидизация.

Затова всяка страна-членка трябва да приеме и прилага в рамките на своето национално законодателство ефективни законодателни, изпълнителни, административни или други мерки, които осигуряват защита от излагане на тютюнев дим в затворените работни помещения, в обществения транспорт, в затворените обществени места, а при необходимост и на други обществени места.

Четете още: България
Прочетено: 353 пъти Източник на статията: dariknews.net | 31.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!