Text: -A A +A

Жените в България печелят средно 24 на сто по-малко от мъжете, сочат данните на Либералния политологичен институт.

[АРХИВ]

В настоящия парламент жените депутати съставляват 21% от общия брой народни представители. Начело на едва 9% от общините в България стоят жени. Незадоволителното участие на жените в политическия живот у нас се дължи на няколко причини, една от основните пречки е все още преобладаващия стереотип за ролята на жените като съпруги и майки, чиито основно задължение е да се грижат за дома и децата.

От друга страна от жените се очаква да работят и да дават своя принос за семейните финанси. Това представлява особено голяма трудност за жените да съвместяват грижите за дома с ангажиментите в работата. Друга причина за незадоволителното участие в политиката е по-ниския икономически статус на жените в сравнение с мъжете, обуславян от липсата на равен достъп до заетост.

От полититологичния институт предлагат да се създаде агенция за равните права на мъжете и жените. Евелина Стоянова, експерт от института заяви, че има ресурс за учредяване на подобна структура и по-скоро може да се помисли за съкращаване за излишни звена в администрацията. Институтът предлага още държавната субсидия за партиите да се обвърже с ефекта от прилагането на принципа за равнопоставеност на половете.

Прочетено: 389 пъти Източник на статията: actualno.com | 22.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!