Text: -A A +A

Желаещите да напуснат България и да работят в чужбина са намалели близо два пъти, твърди министърът на труда и социалната политика.

[АРХИВ]

Заплатите ще скочат с 13 % в началото на 2007-а, каза в интервю за Deutsche Welle министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Вече веднъж увеличихме заплатите със 6-7%, което прави общо 20 процента, като това ще рефлектира върху минималните осигурителни прагове. Ние драстично намалихме много чувствително осигурителната тежест, с цели 6 процентни пункта, което предостави над 300 милиона евро разполагаем ресурс в работодателите, което рефлектира пък на пазара на труда.

Освен това готвим от 1 юли сега да повишим минималните пенсии, т. е. пенсиите, които са до равнището на минималната работна заплата, с което фактически ще увеличим и доходите на над 1 милион и 600 хиляди пенсионери, допълни министърът. В България доходите са по- ниски в сравнение със страните – членки на ЕС, но над 83 процента от българските семейства са обезпечени със собствени жилища, което също не е за подценяване. Масларова подчерта, че повече от два пъти е намалял процентът на желаещите да напускат страната си и да работят в чужбина. Сега това са под 7 процента.

Голяма част от българите, които в началото на прехода заминаха в Европа, в Америка, вече се връщат у нас, допълни министърът. На въпрос за тежките демографски проблеми в България Масларова отговори, че за първи път в България има стратегия за демографската политика до 2020 г. Очакванията за тези 14-15 години са да се спрат негативните тенденции, подчерта министърът.

Прочетено: 452 пъти Източник на статията: insurance.bg | 28.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!