Text: -A A +A
Четете още: България

При нарушение на правото върху дизайн, съдът по искане на притежателя на правото, може без да уведоми нарушителя да допусне да се изземат продуктите, за които се твърди, че имат неправомерно използван дизайн.

[АРХИВ]

Това предвиждат обсъдени днес на първо четене в парламента промени в Закона за промишления дизайн.

Промените ще бъдат гласувани на заседанието утре на Народното събрание. Предложенията за изменения са внесени от народните представители Нина Чилова, Атанас Мерджанов и Фикрет Шабанов.

Предлаганите промени се налагат от необходимостта да се синхронизира закона със законодателството на ЕС в областта на интелектуалната собственост, се казва в мотивите.

С промяната ще се регламентира правната закрила на българската територия в бъдеще на т.нар дизайн на общността, т.е на дизайните, регистрирани в Европейското ведомство за марки и дизайни в Аликанте, Испания.

Дизайни на общността, които са действащи към датата на присъединяване на България към ЕС, както и заявките за дизайни на общността, подадени към тази дата, ще имат действие за България, считано от тази дата.

Промишлен дизайн на продукт, свързан с отбраната и сигурността на страната, се регистрира след писмено съгласуване с Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, предвиждат промените.

Предвижда се усъвършенстване на режима за предотвратяване пренасянето на продукти, предмет на нарушения през границата на страната.

Според предложенията за промени митническите служители могат по своя инициатива или по искане на друг държавен орган да задържат продукти, за които имат основание да смятат, че нарушават закриляното по този закон право.

Четете още: България
Прочетено: 617 пъти Източник на статията: dnes.bg | 24.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!