Text: -A A +A

Стратегията на МТСП предвижда минималната работна заплата през следващата година да е между 174.80 и 219 лева.

[АРХИВ]

Според финансовия министър Пламен Орешарски рационално е минималната работна заплата през 2007 година да е 170 лева. Той препоръчва това равнище, “ако не искаме да фалират много фирми, когато влезем в Европейския съюз”.

Орешарски присъства на обсъждането на проектостратегията на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на доходите за периода 2007 – 2009 година, съобщава БНР.

Стратегията предвижда минималната работна заплата през следващата година да е между 174.80 и 219 лева, каза социалният министър Емилия Масларова на форума. Министър Орешарски се противопостави и на заложеното в проектодокумента нарастване на доходите в частния сектор, което да отчита сто процента прогнозната инфлация. По думите му това със сигурност ще намали реалните доходи, ако не веднага, то в краткосрочна перспектива. Имаме хубав опит в това отношение преди кризата 1996-1997 година, отбеляза Орешарски.

Истината е, че имаме тригодишна прогноза, в която има определени стойности на минималната работна заплата и на предполагаемото средно нарастване на доходите, каза финансовият министър. Той не изключи все пак възможността да се дебатира по увеличението на доходите, защото “няма вързани числа”. Въпросът е кое ще надделее – рационалното или другото, допълни Орешарски. Синдикати и работодатели приветстваха идеята на социалното министерство да има документ, който да определя политиката по доходите.

Според работодателите заложеното отчитане на инфлацията като фактор, който да влияе върху нарастването на заплатите, не е разумно, защото не зависи от тях. Тази година по-високата от прогнозната инфлация се дължи на международната конюнктура и на правителствената политика за изпреварващо увеличение на акцизите. Заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров коментира, че има разминаване между заложеното в стратегията и договореното с МВФ. В последното споразумение с фонда по думите на Димитров е поет ангажимент минималната работна заплата през следващата година да бъде 170 лева.

Според стратегията на социалното министерство се предвижда до 2009 година заплатите да растат до 10 процента средногодишно, а пенсиите – между 7 и 10 процента, обясни Емилия Масларова. По думите й ако тази година се реализират предвидените увеличения на пенсиите, средното им нарастване за 2006 година ще бъде около 18 процента.

Прочетено: 435 пъти Източник на статията: insurance.bg | 21.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!