Text: -A A +A
Четете още: Европейски съюз

Работодателят е глобен с 500 лева

[АРХИВ]

По преписка на Главна инспекция по труда досега е осъден един работодател, съобщи изпълнителният й директор Тотю Младенов. Работодателят е глобен с 500 лева, защото не е спазил изискванията на закона за безопасен труд на непълнолетни.

За 2005 година са изготвени 82 преписки, а от началото на годината бройката е 40. Прокуратурата обаче ги връща поради маловажност, обясни Младенов. Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова коментира, че министерството си е свършило работата и не може да иззема функциите на други институции.

Тотю Младенов съобщи резултатите от националната кампания “Осигуряване безопасността на труда и осъществяване на трудовите правоотношения при изпълнение н строителни и монтажни дейности” на Главна инспекция по труда, проведена от 15 април до 15 май на територията на областите Варна, Бургас, Добрич и София. Вторият етап се провежда в момента в цялата страна и ще продължи до 30 юни.

Проверени са 277 строителни обекта. За отстраняване на установените нарушения от инспекторите по труда са дадени 2 741 задължителни за изпълнение от работодателите предписания. Спрени са 6 обекта и 67 машини до отстраняване на нередностите.

Съставени са 275 акта за търсене на административно-наказателна отговорност на работодатели, длъжностни лица. Глобени са и работници, които не са използвали обезопасителни средства, които са им били осигурени. За допуснати груби нарушения на изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са подадени два сигнала до прокуратурата. Според данните намалява броят на хората без трудови договори.

Инспекторите по труда са констатирали, че координатор по безопасност и здраве е определен за 69% от проверените фирми. План за безопасност и здраве е разработен за 92% от обектите; 68% от строителните предприемачи са уведомили компетентните органи за започването на строителната дейност. В 83% от инспектираните обекти е била налице необходимата документация, свързана с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Младенов прогнозира, че до завършване на цялата програма ще бъдат проверени над 1700 обекти.

Четете още: Европейски съюз
Прочетено: 574 пъти Източник на статията: insurance.bg | 20.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!