Text: -A A +A
Четете още: България

„Начертай своя път в кариерата от училищната скамейка” – това е мотото на приключващия в края на месец февруари проект „Мост между училището и старта в кариерата”, финансиран от Държавната агенция

[АРХИВ]

„Начертай своя път в кариерата от училищната скамейка” – това е мотото на приключващия в края на месец февруари проект „Мост между училището и старта в кариерата”, финансиран от Държавната агенция за младежта и спорта по Програмата за младежки дейности 2008 – 2010 г.

Целта на проекта е разпространение на информация в средните общообразователни училища относно съдържанието на професиите и развитие на уменията на младежите за планиране на образование и професионална кариера в съответствие с индивидуалните личностни характеристики и перспективите на трудовия пазар. Идеята е да се редуцират възможностите от избор на неподходящ ВУЗ/специалност и създаване на предпоставки за по-добро оползотворяване на съществуващите заложби у младежите.

В рамките на 12 месечната продължителност на проекта бе сформирана група от 25 младежи от Варна на възраст 17 – 25 г. , които преминаха модулно обучение за кариерни посредници. След завършване на курса младежите демонстрираха своите познания посредством организирането и провеждането на дни на кариерата в градовете Варна, Суворово и Дългопол и на регионален младежки форум в град Варна.

В събитията взеха участие около 200 ученици, които получиха съвети от своите връстници как да подготвят успешна автобиография и мотивационно писмо, какво поведение да следват по време на интервю за работа, как да планират своето образование в съответствие с намеренията им за професионална реализация и развитие, кои са търсените професии и специалисти.

За да бъдат резултатите устойчиви и с цел да се гарантира достъпът на повече потребители до „услугите” на младите кариерни посредници беше създадена младежка Интернет платформа www.karieri.hit.bg за информиране и он-лайн кариерно ориентиране на младежи. Системата се поддържа от обучените по проекта младежи и съдържа он-лайн учебни ресурси по всички разработени модули, секция за он-лайн консултации, описание на образователните възможности в България и чужбина, достъп до информация за стаж и работа.

Издадена е и брошура “Начертай своя път в кариерата от училище” с полезни съвети при избора на образование и професия, която бе раздадена на участниците в събитията.

Четете още: България
Прочетено: 434 пъти Източник на статията: dnesplus.bg | 25.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!