Мъжки свят

 

Нови статии
Коя нация е шампион по консумация на алкохол в Европейския съюз и къде се нареждат българите в тази …   още»
Компанията на красива непозната жена може да увеличи нивата на стресовите хормони при мъжа до …   още»

Тонус & Здраве

Karierist.com » Мъжки свят » Тонус & Здраве »

Всичко, което сте искали да знаете за средствата против махмурлука

Вестникът The Guardian е публикувал изчерпателна информация за средствата, помагащи да понесете махмурлукът.

1. Обезболяващи средства


Защо това Ви трябва:
Единствено сигурно средство от махмурлука е времето, казва д-р Гай Ратклиф, директорът на Британския медицински съвет по алкохолизъм. Обаче, Вие можете на намалите главоболието с помоща на болкоуспокояващите хапчета. Най-добре е да използвате парацетамолът, който се разтваря във вода. Освен успокояването на болката, ще възстановите водният баланс в организма.

Как действа: Парацетамолът действа върху мозъка, блокирайки специалните ензими, отговарящи за разпространението на болката. Предимството на разтворимият парацетамол пред другите препарати е, че той не дразни стените на стомаха (които и без това доста са изтърпели предишната нощ).

Оценка: 8

Наистина ли това помага?Да, помага.

2. Водата


Защо това Ви трябва: Алкохолът е диуретик (точно затова Ви се ходи до тоалетната), затова по време на партито Вие губите по-голямо количество течности, отколкото поемате. Затова задължително преди лягане трябва да изпиете най-малко половин литър вода или портокалов сок, за да намалите синдромът на махмурлука.

Как действа: В идеалният случай трябва да поддържате нивото на течността в организма по време на употребата на алкохол – това значително ще намали неприятните последствия на следващият ден. Повечето симптоми на махмурлука са свързани с обезводняването в следствие на увеличеното уриниране. Затова, ако на всеки час изпивате половин литър вода, то ще се върнете към нормалните стойности по-бързо.

Оценка: 7

Наистина ли това помага? Ако сте се събудили, страдайки от махмурлук, само водата вече няма да Ви помогне – вече е прекалено късно. Обаче, редовното приемане на течности заедно с алкохола, макар, че не винаги е удобно, но е доста ефективно.

3. Омлет с бекон и зеленчуци за закуска


Защо това Ви трябва: Кръвната захар обикновено намалява след напиване, затова една добра закуска, съдържаща белтъци и въглехидрати може да предотврати хипогликемията. Освен това, този вид храна съдържа елементи, които трябва да попълните в организма.

Как действа: Мазната храна, като беконът или кренвиршите, предизвиква изработването на хормони, които забавят скоростта на абсобирането на алкохола. Яйцата съдържат цистеин, който се използва за получаването на глутатион, който способства за изхвърлянето от организма вредните свободни радикали. Доматите също са много полезни, тъй като съдържат много витамини и антиоксиданти.

Оценка: 6

Наистина ли това помага? Ако на Вас Ви се струва, че вече достатъчно сте се оправили за да прекарате петнадесетина минути пред готварската печка, то пълноценната английска закуска ще Ви помогне да се почувствате по-добре. Освен това, голямата чиния с храна ще Ви накара да забравите главоболието, а и да оправите стомаха.

Ако не можете да изядете такава закуска – можете да изядете банан, той ще успокои стомаха и ще Ви върне загубените калиеви соли в организма.

Източник: karierist.com | 15 06 2006 - 03:10
Към тази статия има 1 коментара | Прочетена 6804 пъти
Виж коментарите Остави коментар Пиши на приятелПиши на приятел
Още статии в тази категория
Вашите коментари към "Всичко, което сте искали да знаете за средствата против махмурлука":

Реклама


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.