Мъжки свят

 

Нови статии
Коя нация е шампион по консумация на алкохол в …   още»
Компанията на красива непозната жена може да увеличи …   още»

Релакс

Karierist.com » Мъжки свят » Релакс »

За старшината с любов...

От догодина свършват вицовете, случките и песните от родната казарма. Тя ще се превърне само в спомен, сгрявал сърцата на някогашните редници. И раздумките на софра, при които жените с умиление си спомнят как са раждали, а мъжете ­ как са удряли крак на плаца и са тичали с противогази, ще секнат.

Причината е, че според плана за професионализация на армията от 2007 г. в България се прекратява наборната служба, а отбраната на страната ще се осъществява от професионалисти. Те ще работят на тригодишни трудови договори със заплата между 300 и 500 лв.

Безвъзвратно в миналото остава една житейска ситуация, в която попадаха всички момчета години наред. С чувство за хумор и малко носталгия я описва в.“Янтра” Велико Търново:

За новобранеца прекрачването на прага на родната казарма е един от най-незабравимите мигове в живота му. Пременен в старите вмирисани “въшкарници” с протъркани от употреба кубинки на краката, остриганият до голо новобранец с тъга нежно скатава “цивилките” в сака и ги подава на чакащите го на портала родители. От този момент нататък в продължение на 1 или 2 години той ще трябва да забрави своето собствено име и да се научи да реагира на ласкави повиквания като “новобранка”, “бомбар”, “издънка”, “заек” и др. подобни обръщения, употребявани от останалите ­ от “старите пушки” и ефрейтора до старшинката ­ майка на ротата и ленчока.

Първият ден в родната казарма минава някак неусетно в размотаване из коридорите, попълване на документи, шиене на якички и лъскане на обувки. Затова пък първата нощ носи в себе си неповторимо преживяване. Легнали в огромното като самолетен хангар спално помещение, новобранците се опитват да заспят, но напразно. Навън се носят пиянските ревове на уволняващите се “стари кучета”. “Кой каза? Айде, уво!” и “Батальонът се строява” се носят из цялото поделение.

Всъщност животът в казармата си е един истински “Биг Брадър” ­ със своите ежедневни мисии, конфликти и скандали, приятелства и вражди. Представете си само 400­500 младежи от различни семейства, с различен характер и интереси, събрани на едно място в т.нар. новобрански център. Именно тук през следващите 1­2 месеца те трябва да бъдат подготвени за “достойни синове на родината”, да овладеят основите на строевата и бойната подготовка и най-вече да се научат да не мислят и да не разсъждават.

“Войникът няма право да мисли. Аз съм поставен тук, за да мисля вместо всички ви. Затова и главата ми е по-голяма от вашите. Ако оставиш войника без работа, той започва да мисли за глупости”, категоричен бил един от родните старшинки в горнооряховско поделение. И за да онагледи думите си, той разпореждал на войниците си, докато чакат времето за обяд, за 10 минути да изкопаят в средата на поделението трап с по 1 м дълбочина и ширина. Когато работата била свършена, “майката на ротата” се почесвал по главата, засуквал хайдушките си мустаци и доволно процеждал през тях: “Браво, бомби. Хайде сега дръпнете по фас, плюйте си на ръцете и заровете обратно този трап.”

Източник: bgfactor.org | 23 01 2007 - 21:47
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 4810 пъти
Остави коментар Пиши на приятелПиши на приятел
Още статии в тази категория

Реклама


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.