Мъжки свят

 

Нови статии
Коя нация е шампион по консумация на алкохол в …   още»
Компанията на красива непозната жена може да увеличи …   още»

Играчки

Karierist.com » Мъжки свят » Играчки »

Български учени разработват футболни отбори от роботи

Български учени разработват футболни отбори от миниатюрни роботи, съобщи днес във Варна ст.н.с. Роман Захариев от Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене към БАН. Проектът е в областта на груповото управление на роботите и се реализира в партньорство с Техническия университет във Виена.

Учени от лабораторията работят съвместно с японска компания по тип CKARA, допълни Захариев. По думите му машината представлява ръка с възможност да селектира подаваните предмети.

Последното изобретение на българските специалисти е робот, използван при производството на алуминиеви профили. Машината е двуръка, изработката й струва приблизително 100 000 лева. Ползва се при обработката на заготовките в пещите. Според Захариев роботът вече е внедрен в българско предприятие, но към него има голям интерес и от чуждестранни компании, пише БТА.

Възможностите на модерните технологии бяха основната тема на Деня на роботиката, който се проведе днес в Техническия университет във Варна. Форумът събра учени и студенти от различни специалности от страната. Бяха показани и изобретения на докторанти от варненското учебно заведение – роботизирана поточна линия за производство на часовници и два вида миниатюрни роботи с различни възможности.

Източник: dariknews.bg | 17 12 2009 - 14:15
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 2906 пъти
Остави коментар Пиши на приятелПиши на приятел
Още статии в тази категория

Реклама


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.