Мъжки свят

 

Нови статии
Коя нация е шампион по консумация на алкохол в …   още»
Компанията на красива непозната жена може да увеличи …   още»

Адреналин

Karierist.com » Мъжки свят » Адреналин »

Седмият космически турист полетя

Поредният космически турист излетя днес. Канадският милиардер Ги Лалиберте, който е собственик на известния “Сирк дю Солей”, полетя от космодрума Байконур към Международната космическа станция на борда на руския космически кораб “Союз”. Така той стана седмият космически турист в историята, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

50-годишният бивш огнегълтач е платил 35 милиона долара за привилегията да посети МКС. Ги Лалиберте лети заедно с американския астронавт Джефри Уилямс и с руския космонавт Максим Сураев.

В края на престоя си на МКС, на 9 октомври, Лалиберте ще води “планетарно артистично шоу”, в което ще се включат последователно студия в 14 града на пет континента – Лондон, Париж, Ню Йорк, Монреал, Москва, Йоханесбург, Мумбай, Маракеш, Сидни, Токио, Мексико, Рио де Жанейро, Санта Моника /Калифорния/ и Тампа /Флорида/.

В шоуто ще участват бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, ирландската рок група Ю Ту, рок-музикантът Питър Гейбриъл и др. Идеята на Лалиберте е да насочи вниманието на света към проблема с недостига на вода на нашата планета. Цялото шоу ще се координира от екологичната фондация на Лалиберте “Една капка”.

Бивш уличен цирков артист, Ги Лалиберте натрупва огромното си богатство, след като успява да превърне “Сирк дю Солей” в световно известна и изключително популярна институция в развлекателния бизнес. Лалиберте е собственик на 95 на сто от акциите на цирковата компания, която през 2009 г. навърши 25 години от създаването си.

“Бил съм представян по най-различни начини – като огнегълтач, артист, предприемач, шоумен, но трябва да призная, че да бъда наречен космически пътешественик за мен е нещо наистина голямо. Много съм развълнуван. Сега си спомням интервю от ранните ни години, когато си пожелах да отведа “Сирк дю Солей” в космоса”, сподели на пресконференция през юни Ги Лалиберте.

Определян като вечен мечтател с остро чувство за бизнес, с характерна дяволита усмивка и бръсната глава, Лалиберте е еднакво добър в ходенето на кокили и в ръководенето на циркова династия, оценена от “Форбс” на три милиарда долара. Нищо в детството на Ги Лалиберте не подсказва, че години по-късно той ще достигне до 261-о място в списъка на най-богатите хора в света, с лично богатство, възлизащо на 2,5 милиарда долара.

На 14 години Ги напуска дома си. Четири години по-късно, само с 50 долара в джоба, Лалиберте заминава за Франция. Изявява се като уличен артист в различни европейски градове, демонстрирайки уменията си да ходи на кокили и да гълта огън. След завръщането си в Канада Ги Лалиберте се присъединява към трупа от улични артисти в Бе-Сен-Пол, наречена “Клубът на високите токчета”.

Две години по-късно, през 1984, той получава правителствена субсидия, за да организира шоу по случай 450-годишнината от откриването на Канада от френския пътешественик Жак Картие. Така се ражда “Сирк дю Солей”. Успехите не закъсняват. Караваните на цирка пътуват до различни градове в Канада и САЩ, а артистите се радват на бурни аплодисменти вечер след вечер. В началото на 90-те години големите раирани шатри на “Сирк дю Солей” вече са издигани в Париж, Лондон и Токио.

Ги Лалиберте споделя, че за пръв път се е вдъхновил за пътешествие в космоса през 1967 г., когато разглеждал съветския космически павилион на изложение в Монреал. От 10 май Лалиберте се подготвя за полета до МКС в Звездното градче. Преминал е задължителните тренировки и медицински тестове. “Казаха ми, че имам сърце на космонавт”, споделя с усмивка седмият космически турист.

Източник: dariknews.bg | 1 10 2009 - 00:29
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3216 пъти
Остави коментар Пиши на приятелПиши на приятел
Още статии в тази категория

Реклама


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.