Мъжки свят

 

Нови статии
Коя нация е шампион по консумация на алкохол в …   още»
Компанията на красива непозната жена може да увеличи …   още»

Адреналин

Karierist.com » Мъжки свят » Адреналин »

Кацането на Луната: Теориите за конспирация са живи

Дори теориите за конспирация понякога трябва да се вземат насериозно. Всяка седмица Роджър Лониъс, главният историк на Националния авиационен и космически музей “Смитсониън” във Вашингтон, посвещава време на развенчаването на една от тези теории, любима във времето – че астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин никога не са кацали на Луната.

Целият 20 юли на 1969 г. – кацането и космическата разходка няколко часа по-късно, са били просто шоу, само лъжи, заснети в холивудско студио или в пустиня, казват скептиците.

Малко други теории за конспирация са били толкова популярни и толкова устойчиви на времето. “Ние, американците, просто обожаваме подобни неща”, казва Лониъс, изправен пред космически апарат като Ийгъл-а, който заведе Армстронг и Олдрин до лунната повърхност.

Всъщност теориите за конспирацията изобилстват в САЩ: Атаките на терористите от 11 септември 2001 г. били планирани от правителството; президентът Барак Обама всъщност не бил американски гражданин; както и множество погрешни хипотези за убийството на президента Джон Кенеди.

Не мина много време след кацането на Луната, преди да се появят и безумните теории. Истинските спекулации започнаха през 1976 г. с книгата на Бил Кейсинг “Ние никога не сме кацали на Луната – лъжата за 30 милиарда долара”.

Беше ерата и на скандала “Уотъргейт”, и на Виетнамската война и последвалото недоверие към правителството даде свобода на подобни теории.

В един момент до 10% от американците вярваха в конспиративните теории за Луната. Сега те са средно 6%, казва Лониъс. Сред аргументите на скептиците са “развяващият се флаг”, “липсващите звезди” и “фалшивите сенки” в телевизионните кадри. Но в основата на идеята се корени убеждението, че по онова време страната не е била достатъчно напреднала технологически, за да направи пътуването.

САЩ водеха космическа надпревара със СССР по време на Студената война и не можеха да понесат победа на комунистите. Като последно средство американците са посегнали към фалшификацията, казват скептиците.

Тяхно любимо доказателство за измамата е развяващият се флаг, който Армстронг и Олдрин забиват на лунната повърхност. Какво го е развявало, след като на Луната няма въздух? В действителност флагът е бил оборудван с прът, който да го държи изпънат, вместо да виси отпуснат, а вълнуването на плата се дължи на прегъването при пакетирането. Освен това кадърът с флага, който наистина се движи, е заснет, когато един от астронавтите тъкмо пуска плата.

Следва проблемът с липсващите звезди. Защо не се виждали звезди на телевизионните екрани? НАСА отговори, че звездната светлина е прекалено слаба, за да се появи на снимки при обичайните светлинни условия на Луната – феномен, който е добре познат на всеки фотограф на Земята.

Що се отнася до “фалшивите сенки”, на снимките на НАСА предметите и хората изглежда, че хвърлят сенки в различни вместо в паралелни посоки. Понеже Слънцето е единственият източник на светлина на Луната, скептиците използваха това като доказателство, че всичко е заснето в холивудско студио при много светлини. Експертите отговарят: Луната не е плоска, което означава, че няма 100 процента “правилна” сянка. Това може да се случи дори на Земята.

Лониъс нарича теориите “глупави”, но е съгласен, че няма да се забравят скоро. “Би било най-страхотното нещо на Земята да се върнем обратно на Луната – само за да докажем, че вече сме били там”, казва той.

Източник: standartnews.com | 18 07 2009 - 09:00
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 3660 пъти
Остави коментар Пиши на приятелПиши на приятел
Още статии в тази категория

Реклама


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.