Кариеристка

 

Нови статии
Какво е това женска работа? Съществува ли изобщо …   още»
Мъжете в Исландия и жените в Кипър са изложени на най-…   още»

Почивка

Karierist.com » Кариеристка » Почивка »

Месецът на раждане влияе върху здравето и продължителността на живота

Това не е астрология или суеверие, а извод от точни статистически проучвания в цял свят.

Родените през зимата доживяват до по-дълбока старост. Родените през февруари-март имат склонност към алергия към полени. Аналогична е причината за алергия към котки – тя е характерна за родените в края на лятото и началото на есента.

Месецът, в който сте родени, има отношение към вашето здраве, болести, към продължителността на живота ви, с една дума, влияе върху съдбата ви. Това мирише на астрология или суеверие, но социолозите доказват чрез проста статистика, че родените през лятото боледуват по-често, а родените през есента живеят по-дълго.

Зодиакалният знак обяснява вашия характер? Датският психолог Хелмут Ниборг от университета в Аархус миналата година доказа научно, че това не е вярно. По-скоро датата на раждане може да предскаже нещо повече за рисковете за здравето, с които може би ще се сблъскате.

Работата е там, че както показват много изследвания, сезонните влияния на околната среда, например повишеният риск от инфекциозни заболявания и пониженото качество на храненето в месеците до и след раждането на човека, могат да повлияят на неговото състояние в по-зряла възраст.

В майчината утроба и веднага след раждането, очевидно, се създават основите за по-нататъшното съществуване на човека. Отговорни за това са т.нар. епигенетични ефекти на генетичния материал. Генетиците, например, могат да докажат, че стресът води до молекулярни изменения в гените. По-нататък тези изменения може да решат доколко активен ще е генът. Разбира се, особеностите на начина на живот, като гастрономичните пристрастия, заниманията със спорт или нивото на образование, може да се окажат много по-важни. Но месецът, в който детето се е появило на бял свят, чувствително влияе на това, което го очаква по-нататък в живота.

Статистика вместо хороскопи

Роденият през декември има повече шансове да доживее дълбока старост. Родените през зимата, обаче, носят повишен риск от шизофрения или маниакално-депресивна психоза. Според резултатите от едно изследване, проведено от демографите Габриел Доубълхамер- Райтер и Джеймс Ваупел, родените през декември могат да разчитат на това, че от 50 год. нататък в сравнение с връстниците си, родени през април или юни, имат съдени още 4 до 8 месеца живот. Учените от института Макс Планк в Росток, специалисти по демография, са изследвали данни от населението на Дания и Австрия, обхващайки няколко десетилетия.

Що се отнася до Германия, учените са стигнали до следния извод: вероятността да доживеят до 105 години при родените в декември и стигнали дълбока старост хора е със 16% по-висока, отколкото у връстниците им, родени в другите месеци. За родените през зимата е по-нисък рискът да си отидат от този свят заради най-разпространените причини във възрастовата категория 50 години и повече: заболявания на сърдечно-съдовата система, възрастов диабет и рак. В полза на твърдението, че причина са сезонните колебания в асортимента на храните и опасността да се заразят от инфекциозни болести по време и скоро след бременността, сочат и данните от Америка: примерът за взаимна връзка между датата на раждане и здравето на хората над 50 особено ясно личи в американския Юг, където качеството на хранителните продукти по-силно се различава през годината и където епидемиите са по-чести, отколкото в другите американски щати.

Източник: bgfactor.org | 14 09 2007 - 01:05
Към тази статия още няма коментари | Прочетена 8428 пъти
Още статии в тази рубрика


© 2006-2012 Евро Адвайзър ЕООД (Evro Adviser Ltd.) Общи условия Декларация за поверителност
All Rights Reserved. Всички права запазени. Съдържанието на тези страници е под защитата на Закона за авторското право. Условия за използване на информация от Портал Кариерист.